Инспекторатът проверява директорите на двете бунтовни училища

Дисциплинарно производство започна по скандала Математическа гимназия/ОУ "Захари Стоянов"

Започнало е дисциплинарно производство срещу директорите на Математическата гимназия и СОУ "Захари Стоянов". То ще трябва да установи дали в училищата е имало неправомерем прием, неотговарящ на възможностите на сградата и има ли нарушение на закони и правилници. Тепърва ще става ясно дали ще им бъдат наложени административни наказания, уточнява пред радио „Фокус” началникът на Регионалния инспекторат по образованието във Варна Венцислава Генова. 

Според нея проблемът с разпределението на стаите в сградата е разрешен и след направените предписания и разпределение на класните стаи, и двете училища са обезпечени.

Така учебната година в двете училища ще започне нормално и не се очакват протести на родители. След близо петчасова среща с директорите на двете учебни заведения е било извършено разпределение на стаите, така че да не се стигне до дублиране на класни стаи.

От Регионалния инспекторат по образованието ще извършват стриктен контрол за това дали разпределението на стаите и седмичното разписание се спазват.

Родителите на първолаци от училище “Захари Стоянов” във Варна ще финансират преграждането на физкултурен салон, за да имат децата им класни стаи, съобщава пред репортер на "Труд" една от майките Полина Ставрева.

Днес СОУ-то приема 168 първокласници. Първоначално те бяха разпределени в 6 паралелки. Заради факта, че във всяка бяха записани по 28 деца - с 2 повече от максималния норматив, миналия петък Министерството на образованието разпореди да бъде отворена седма паралелка.

“За нея обаче нямаше класна стая и затова спешно ще преграждаме салона. Поставиха ни в цайтнот. За 36 паралелки с деца до IV клас има само 27 стаи.

Скандалите за базата вървят от десетилетие, защото и двете учебни заведения увеличават приема на деца. Досега общината опитваше да решава казуса на парче. За преграждане на физкултурния салон се реши преди лятото, но тогава го оспори директорът на гимназията Павлин Петков. Колежката му от ОУ “Захари Стоянов” Тодорка Колева пък прати в съда 2 решения на общинския съвет, недоволна от неравностойното разпределение на базата.

Миналата седмица ВАС обаче допусна предварителното им изпълнение. Шефът на Математическата гимназия пък бе принуден да отстъпи за преграждането на салона, което ще се прави тепърва.

До 1 ноември общината ще е готова с проект за генерално решаване на проблема, вероятно чрез преместването на гимназията в друга сграда, което обаче ще стане най-рано през следващата учебна година.
Близо 4600 първолаци има днес във Варненска област. Над 50 000 са общо учениците от 1-ви до 12-и клас.