Голяма вълна и бурен вятър отложиха нощната гонка на Cor Caroli

Снимки: Приключи първата гонка на 13-ата международна регата

Приключи първата гонка на 13-ата международна регата Cor Caroli Bavaria yachts powered by Lexus, която се провежда от 14 до 18 август между градовете Варна, Несеб ър и Балчик.

Състезанието започна вчера в 11 часа при слаб вятър, който постепенно се усили при излизане от Варна и достигна средна скорост малко над 7 възела.

Гонката бе добра, при подходящи метеорологични условия, удобен вятър и се размина без инциденти. Всички стартирали яхти финишираха и успяха да влязат в контролното време от 16 часа. Логично, това донесе много положителни емоции на участниците, които днес разпуснаха на барбекю парти в стария град Несебър. След барбекюто, първенците в гонката бяха наградени от кмета на Несебър Николай Димитров.

Участниците споделиха емоции както от привършилия първи етап, така и стратегия за предстоящата Втора гонка. Интересното за този втори етап е, че нощната гонка КONICA MINOLTA OFFSHORE RACE на регатата Cor Caroli Bavaria yachts powered by Lexus се отложи. Тя трябваше да стартира в 18 ч. от Несебър, но лошото време принуди организаторите да задържат лодките вързани на понтона. Бурен вятър и големи вълни са причината яхтсмените да не премерят сили в тъмната част на денонощието. „Правим този ход поради съображение за сигурност. Има малки плавателни съдове, които може и да не издържат под напора на вълните. Предпочитаме всички да са живи и здрави, отколкото да рискуваме прекомерно”, заявиха пред Yep.bg организаторите. По последна информация гонката ще стартира рано призори, когато се очаква времето да утихне. Ще бъде даден старт в 5 часа, уточниха участници в регатата.

Най-бързата яхта в реално време от Първата гонка стана „Windwalker” със шкипер Mирослав Станев, която измина разстоянието от 42 морски мили за 6 часа и 9 минути и макар и временно вдигна преходната награда „Синята лента на Кор Кароли”.

Класиране по класове в Първа гонка

Клас IRC I- RACERS:

1. OXYGEN

2. VENID YACHT

3. PETRA

Клас IRC II – CRUISERS:

1. BENJAMIN III

2. DE MARIA

3. ELAN 514

Клас IRC III- CLASSIC:

1. SIESTA

2. LA BELLA II

3. MUSON

Клас FREE

1. BLUE MAGIC

2. BAVARIA 50

3. ORENDA