46 лодки и 310 ветроходци стартираха в Cor Caroli

Спорт

15-08-2013, 12:16

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

След седмица стартира XIII Международна регата Cor Caroli

Регатата Cor Caroli започна

Волейболистки направиха шоу на старта на XIII международна регата

Четири елитни волейболистки, които участват на европейското първенство по плажен волейбол на Южния плаж, се хвърлиха от яхти в морето на старта на XIII международна регата "Cor Caroli - Bavaria Yachts, powered by LEXUS”. Веднага след това, бе даден стартът на първия етап от Варна до Несебър, който е 42 мили.

„В регатата участиват 46 лодки и 310 ветроходци, сред които и представители на руски републики. Нашата регата сама по себе е офшорна и уникална, тъй като не се провежда в заливи, а по цялото Черноморие. Догодина ще е направим по-силна, като въведем такси“, заяви на пресконференция Лъчезар Братоев.

По традиция „Кор Кароли“ се организира от фондация „Кор Кароли” и Яхт-клуб „Бавария яхтс”, като за втора поредна година се подкрепя от генералния спонсор LEXUS.
Регатата е създадена в памет на Капитан Георги Георгиев - първият българин, извършил сам околосветско плаване с ветроходна яхта.

Специално за любителите на този спорт ще се проведат две състезания „Pro-Am”, в които едновременно могат да участват професионалисти и аматьори. В тях освен екипажите, ще се включат и журналисти, гости, спонсори и обществени личности. Първата “Pro-Am” гонка беше вчера, паралелно със записването на състезателите в регатата. Миналата година тази инициатива на организаторите срещна голям интерес, тъй като в последно време въпреки кризата, ветроходството остава предпочитано хоби за успешните българи, заради заряда на екстремен спорт, съчетан както с физическо, така и умствено натоварване при определяне на най-успешната тактика за улавяне на вятъра.

Това е и причината за пореден път големи компании като LEXUS и трите етапни спонсора – TEXACO HAVOLINE, KONICA MINOLTA И SOGELEASE, да застанат зад най-престижното ветроходно събитие в България за 2013-та година. Факт, който свидетелства за тенденция, която може да доведе до подобряване на изгледите за бъдещото развитие на ветроходния спорт като цяло.
За втора поредна година, по време на регатата, LEXUS организира и ексклузивна премиера за България, представяйки новия LEXUS IS 300h – пълен хибрид. VIP гостите на регатата и представители на медиите ще бъдат първите, които ще имат възможност да шофират този революционен пълен хибрид и да проверят сами невероятното съотношение - 223 к.с. при разход на гориво 4.3 л/100 км и едва 99г/км СО2 емисии.

Миналогодишното издание на регатата се превърна в арена за сблъсък на високо майсторство и безгрешен нюх към морските настроения. Една от най-запомнящите се гонки стартира от Варна посока Созопол. Тогава поривист вятър към Поморие стана причина една от яхтите да счупи мачта, по-късно друга заседна в необезопасен и неосветен мидарник, а трета бедства край скалите на Созопол, заради несветещ фар на пристанището. Опитът и професионализмът на всички екипажи обаче превърнаха тази гонка в истински спектакъл, изпълнен с драма и напрежение до последната секунда.

"Cor Caroli - Bavaria Yachts, powered by LEXUS” вече е спечелила не само симпатиите и признанието на любителите на морските спортове. Доказателство за това са връчените три награди на регатата в престижния конкурс Събитие на годината в България, в който участие тази година взеха близо 90 събития, в общо 12 категории. 29-членното жури присъди на Дванадесетата Международна регата “Cor Caroli – Bavaria yachts powered by Lexus" 2012, 2-ро място за спортно събитие на годината и 2-ро място в най-престижната категория за приза Събитие на годината. С 8,26 точки, регатата спечели и 3-то място за събитие на публиката. След толкова висока оценка на положените усилия за миналогодишната регата, организаторите има за какво да се гордеят и са си поставили за цел да постигнат още по-големи успехи с тринадесетото издание на Международна регата “Cor Caroli – Bavaria yachts powered by Lexus".

ПРОГРАМА
Четвъртък, 15 август, Морска гара „Варна“
11:00 ч – Старт етап I “Texaco Havoline OFFSHORE RACE” – Варна-Несебър (42 м. мили)
Петък, 16 август, Марина Несебър (стар град)
12:00 ч до 14:00 ч – Награждаванена на победителите от етап I “Texaco Havoline OFFSHORE RACE”
18:00 ч – Старт етап II „Konica Minolta OFFSHORE RACE” – Несебър-Балчик (52 м. мили, нощен етап)
Събота, 17 август, Марина Балчик
14:00 ч до 16:00 ч – Pro-Am Race II
20:00 ч до 24:00 ч – Награждаване на победителите от Pro-Am Race II и на победителите от етап II „Konica Minolta OFFSHORE RACE”
Неделя, 18 август, Морска гара „Варна“
9:00 ч – Старт етап III “Sogelease OFFSHORE RACE” – Балчик-Варна (18 м. мили)
18:00ч до 20:00ч – Награждаване на победителите от етап III “Sogelease OFFSHORE RACE”, на победителите в генералното класиране на Lexus и на носителя на Синята Лента. Закриване на регата.