Варна се записа със златни букви в историята на въздушната китара

ВИДЕО: Бедрос "Бедрок" отива на Националното по AIR GUITAR в София

Свиренето на въздушна китара,  не е само че не е въображаемо, а Варна стана и първият български град, в който невидимият инструмент придоби реaлни измерения. Морската столица вече си има шампион по опъване на въображаеми струни, който се класира за Националното състезание в София. Победителят от него пък ще замине за Финландия, където ще се проведе Световно по AIR GUITAR. 

Състезанието по въздушна китара във Варна е част от младежкия фестивал FUNCITY.Първите, които събраха очите на публиката бяха Ивайло Ботушанов - Ботуша и Емил Джасим. В последствие се оказа, че двамата са "подставени лица", както се изрази водещият на шоуто Станимир Гъмов. Ботушът и Емо макар, че са от организаторите и не могат да участват се включили в програмата, за да покажат какво представлява свиренето на въздушна китара и да накарат повече хора да се престрашат да участват. 

Ивайло Ботушанов - Ботуша

Оказа се, че това е било почти излишно и варненските изпълнители на въздушна китара въобще не са малко. Повече от десет души се включиха в надпреварата. Бедрос - Бедрока, Арекс, малките Здравко Скалата и Джей Джей, Миро Паура, Цайса, Мария "Марата" Георгиева, Армага, Стефан и "Картофите". 

Някои от участниците заложиха на уменията с пръсти, други на подскоци, трети досущ като рок звезди се хвърляха от сцената. Всички обаче бяха еднакво убедителни с въображаемите си китари. След първия кръг останаха пет финалисти, които свириха парчета избрани от журито. На финала останаха трима - Бедрос, Марата и Армага. Армага се пребори за второ място, а титлата грабна Бедрос Бедрока. 

Вижте цялото състезание