И след връчването, пак страсти около награди "Варна"

Мисия Варна

29-05-2013, 18:38

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пак люти скандали за награди "Варна"

До 30 юни умуват нови предложения за промени в статута на призовете в сферата на образованието

Броени дни след празника на славянската писменост - 24 май и преди неполучилите награда "Варна" още да са преглътнали, че не те са се окичили с отличието, комисията по образование в градския парламент избърза да разгледа предложение за обновяване на статут на призовете. Проектът за измененията внесе председателят на комисията, Славчо Славов с мотива, че всичко трябва да се огледа внимателно, за да няма разочаровани и догодина. Въпреки заявените добри намерения обаче, до конкретни решения така и не се стигна не само защото част от колегите съветници на общинаря не бяха съгласни с предложените промени, но и самият той поиска "статутът да се обсъди ако трябва и от пет комисии, за да се изчисти всичко". В крайна сметка членовете на Съвета се обединиха около решението, документът да бъде обсъден отново в срок до 30 юни, като в това време ще се приемат и още идеи за корекции.

Промените, предложени от Славов, които предизвикаха най-бурни реакции с отрицателен знак по време на днешното заседание бяха свързани с поставянето на 3-годишен мораториум за връчване на наградата за една и съща кандидатура, както и членовете на експертните комисии вече да имат възможност да правят предложения за приза. Славов нястоя и наградите да се връчват за фиксиран срок: от 15 април на предходната календарна година до 15 април на настоящата.

"В така предложения проект няма нещо, което да е гениално ново", противопостави се първа на предложените за обсъждане от колегата й промени, Йорданка Юнакова. "Червената съветничка" заяви, че в момента не е удачно да се нищи статутът на наградите, които току що бяха връчени, а трябва да се действа приоритетно и в края на учебната година вниманието да се насочи към нещо друго по-важно. Нека не разводняваме нещата контрира я Славов, който първоначално настояваше предложението му отново да стане обект на разисквания на 15 юни.

"Не бива да действаме на принципа проба-грешка при промяната в статута на наградите, вместо да формулираме по-различна цел", заяви съветникът Пламен Георгиев. Той коментира, че преди да се пристъпи към каквито и да било промени е нужно да се изясни дали целта на отличието е да се връчва за творчески постижения или по-скоро ще има стимулиращ характер. Георгиев изтъкна още, че 3-годишният мораториум за невръчване на наградата е нож с две остриета. Той настоя също, когато номинациите се гласуват от Съвета да не са подредени от първо до трето място. От администрацията пък се обявиха против това да се използва думата "колектив" и догодина да се замени от "колегия", както и да се помисли за отпускането на награди на състави като хора на учителите и учителския оркестър.