Пак люти скандали за награди "Варна"

Мисия Варна

16-05-2013, 20:26

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Имената на отличените ще трябва да получат одобрението на предстоящата сесия на ОбС идната сряда

По-скоро на делба на крупна сума пари, отколкото на оценяване на високи постижения и заслуги заприлича днешното гласуване на предложенията за награди "Варна" в областта на науката и образованието. Привкусът на личните интереси и деленето на "наши" и "ваши" съпътстваше целия дебат и стана повод за множество скандали. Обсъжданията в Общинския съвет за това кой да се окичи и кой не с престижното отличие, днес бяха съпроводени и от множество обиди между наричащите се граждани, които редовно присъстват на заседанията и между общински съветници, а грешките и лапсусите на председателя на комисията по образование Славчо Славов неведнъж предизвикаха смях в залата.

Освен че до края на заседанието Славов така и не произнесе с правилното ударение думата наука, обърка и проекта "Евро Агро" с конкурса Евровизия, произведе новина като създаде нова секция в Института по океанология - по "Морска геодезия", на мястото на тази по "Морска геология и археология", определи професорите и доцентите, участвали в комисията по номинациите за награди "Варна" - рехабилитирани преподаватели и накрая изби рибата като нарече Космическата агенция на САЩ - НАСЯ. Освен това не успя да измисли какво значи абревиатурата ФГР и отсече с две думи: Федерална Германия. От секретарката, водеща протокола пък разбра, че предложените номинации са избрани с тайно, а не с "анонимно" гласуване. Демонстрира и плачевни познания по английски език, запъвайки се комично в произнасянето на заглавието на научната разработка "Health in Transition".

Иначе основните спорове за наградите се завъртяха около Общинския детски комплекс, който не се води да развива учебна дейност, а е от помощните звена и затова отново отпадна от класациите, около Хуманитарната и Математическата за това от къде има повече деца, спечелили в конкурса на НАСА, както и около името на ректора на Техническия университет, проф. Овид Азаря Фархи, което апропо също бе сгрешено от Славов, който го нарече Овид Азарян Фархи. Преподавателката по пиано в ОДК Кети Арабова успя да вземе думата, за да изрази възмущението си, че за пореден път звеното остава без отличени с награди "Варна", въпреки множеството постижения и пръскащите се по шевовете зали, в които талантливите деца се представят на концерти и тържества.

В крайна сметка имената на отличените ще трябва да получат одобрението на предстоящата сесия на Съвета идната сряда. На заседание на комисията по собственост пък трябва да се разгледа и предложението на Фондация "Белослава", чиновниците от общинската администрация да освободят стаите в Младежкия дом и да се преместят в сградата на ОДК, а школите да отидат в зданието до "Орбита". По думите на Мирослав Маринов от организацията, която внесе предложението, от кметската администрация са дали писмено становище по въпроса, но то се припокрива, барабар с правописните грешки, с друго писмо, издадено още преди две години.