Общински чиновници саботирали развитието на града

ГЕРБ поиска оставките на зам.-кметовете Богдан Караденчев и Калинка Попстефанова

Спешни, а не от типа "на час по лъжичка" промени в общинската администрация поиска днес лидерът на ГЕРБ във Варна Иван Портних от временния кмет Христо Бозов. Според Портних "по етажите на общината е пълно с чиновници, барикадирали се на бюратa си, въоръжени с по един химикал, които си въобразяват, че от тях зависи добруването на хората, и които, за да докажат колко са важни, спират развитието на града, саботират всеки проект". От многобройните примери, които той даде, става ясно, че първи в списъка за отстраняване са зам.- кметовете Богдан Караденчев и Калинка Постефанова и шефът на инфраструктурната дирекция в общината Стоян Димитров. Повод за днешната гневна пресконференция на Иван Портних стана вчерашното изявление на Караденчев, че

ремонтът на бул. "Владислав",

за който правителството на ГЕРБ отпусна 5 млн. лева, няма да стигне до табелата за начало на града, а ще бъде само до бул. "Република" - за толкова стигали парите. "Никога не е ставало дума, че ще бъде преасфалтирано всичко до табелата, все пак тя е на магистралата. От самото начало възлагателните писма бяха за ремонт до бул. "Република", разбули спекулацията Портних. Той показа и справка за отпуснатите средства на една от фирмите, смятана за близка до "Хидрострой", която ремонтира от бул. "Мария Луиза" до ул. "Струга". Първоначално общината предвижда за този участък 2,718 млн. лева. След това сумата е намалена на 2,605 млн. лева. В крайна сметка фирмата-изпълнител представя сметка за разходи за труд и материали за 2,351 млн. или с над 350 хиляди лева икономия.

Справка за разходите на другия изпълнител  (фирма, работеща с техниката на близката до екскмета Кирил Йорданов фирма "Инжстрой", но уж различна от нея) общинската администрация не е предоставила. Според  Портних обаче било очевидно "защо администрацията не изготвя проектни сметки" (както стана ясно от документите, предоставени за този ремонт на протестиращите). Още при договарянето на сумата, осигурена от правителството с усилията на Портних и екипа му, Богдан Караденчев (пред свидетели) сам оценил ремонта на 5 млн. лева и заявил, че предвидената сума е напълно достатъчна. Сега изведнъж една от фирмите иска допълнителни над 1 млн. лева под предлог, че са възникнали проблеми с основата на пътя, която предварително беше изследвана и специална машина на АПИ, докара тук по настояване на тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. 

"Начинът на разходване на средствата явно е стил в кметската администрация на Варна", обяви Портних и даде още примери за това: След като 10 града в България получиха по 1 млн. за спортни зали, след намеса на варненския екип на ГЕРБ, в списъка въпреки закъснението била добавена и Варна. "Имахме уверенията на администрацията, че щом пристигнат парите, строителството на

спортна зала за училище "Елин Пелин"

ще започне веднага. Въпреки това процедурата се забави с месеци. Докато не влязохме в остър конфликт след подобна на вчерашната сценка, която ни разиграха". Подобно на исканите сега нови над 1 млн. лева и тогава залата изведнъж се оказала на стойност 1,450 млн. въпреки, че опуснатите пари са само 1 млн. Подобна е ситуацията и с

детските градини, които общината трябваше да построи с 4 млн. лева,

отпуснати от правителството. "Непрекъснато ми звънят приятели и познати да ги уредя с място на детето им в градина. Не мога да помогна по този начин. Опитах по друг - осигурихме пари, с които трябваше да бъдат построени 3 нови детски градини с общо 450 места (именно толкова се очаква да не стигнат тази година за родените през 2010-а деца, бел.ред.)", каза Иван Портних. Тук схемата с уж готовите проекти и бързия старт на строителството отново се повтарят. Оказва се, че готовност няма. "След многомесечно забавяне процедурата за избор на изпълнител най-после беше обявена - спомняте си, след моята остра реакция на последната сесия. И пак не за нови градини, а за разширение и басейни на 2 съществуващи, за общо 100 места. Изведнъж след 5 месеца бавене се оказа, че за 3-ата забавачка има проблем с частен парцел", не скри възмущението си Иван Портних.
Особено фрапиращ се оказа примерът с

дълбоководното заустване, което сега се изгражда на Златни пясъци,

за да спаси поредния сезон без нова пречиствателна станция в курорта. Проектът е за 41 млн. лева европари, 30 млн. от които са предназначени за последващо изграждане на нова пречиствателна станция. Сега обаче заради неспазване на първоначалния проект и подмяна на материалите от страна на фирмата-изпълнител община Варна може да понесе сериозни финансови санкции и да не получи договорената сума. "Пак същият г-н Караденчев на десетките срещи, които направихме, ни уверяваше, че тръбата ще бъде положена в срок и дълбоководното заустване ще бъде готово през май. Сега всеки, който отиде в северната част на курорта може да види затрупания с тръби плаж. Тръби, които отдавна трябваше да са под водата. На обекта продължават да чакат и супер специалната машина за прокопаване на тунел под буната, която уж беше тръгнала насам още през януари", описа ситуацията Портних. Немската фирма, която трябваше да достави "къртицата", твърди, че все още не е получила договорените 400 000 лева за нея, научи varna.utre.bg.

ОТ ГЕРБ настояват за спешна проверка на МРРБ и МОСВ на място, установяване на нередностите, санкции, предоговаряне и избор на нов изпълнител. След като нарушенията бъдат констатирани от компетентните управляващи органи на съответните европрограми, ще бъде сезирана и прокуратурата.
"През последните 8 месеца буквално реанимирахме европроекта за

новите автобуси за градския транспорт в града

и вече е избран изпълнител. Сега чакаме да приключи тази процедура и за тролейбусите, а това можеше отдавна да е факт, ако някой чиновник някъде си беше направил труда да напише едно писмо, не цял проект, а обикновено писмо, с което да информира, че Община Варна иска да участва при разпределението на средствата за нови тролеи - над 25 млн. лева само за нашия град", продължи лидерът на ГЕРБ. За да илюстрира твърденията си за

саботаж на администрацията

той посочи още отклонениете милиони (поне 6) за развитие на туристически атракции, отпуснатия, но върнат неусвоен 1 млн. за фестивали - въпреки кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.