Листите: Кой как си представя варненското лоби?

Парашутисти или знакови национални лидери са водачите, гражданска квота или нови лица са известните в листите?

Кой може да защити по-добре интересите на варненци в Народното събрание? Столичните партийни звезди? Известните варненци от гражданските квоти? Откровените парашутисти? Повече юристи в листите? Или повече икономисти? А защо не и лекари?

Ей тази задача с много неизвестни едновременно трябваше да решат партийните централи, докато редяха листите за вота на 12 май. Повечето не са се справили: в листите има роднини, прекалено много парашутисти, измислени герои и масово неизвестни и неразпознаваеми хора. Някой някъде из Фейсбук беше попитал - какво е съотношението варненци-софиянци в листите? Ако изключим кандидатите на 3-4 по-големи партии със сериозни структури във Варна, при останалите съотношението е над 30%.
Общо 45 листи са регистрирани във Варна. И един независим кандидат за общински съветник - Иван Славков. Най-кратката листа е на Национално-патриотичното обединение, където сам стърчи не кой да е, а Жорж Ганчев.
Няколко партии пък са подредили листа от 30 души - при 15 мандата за депутати от Варна. Едната е на ГЕРБ. Там са убедени, че сред кандидатите има прекалено много хора, достойни за министерски кресла и постове във висшата държавна администрация. Затова са се погрижили за дълга резервна скамейка. Какви са били мотивите на Марешки и Яне Янев да се напънат за по 30 кандидат-депутата - не е ясно. Дано само не е бил от типа "видяла жабата, че подковават коня..." Впрочем Марешки не се е справил с натягането. Неясно защо в листата на неговия "Либерален алианс" с иначе 30 позиции, липсва име срещу номер 22. Иначе тук са познатите Гергана Стефанова (на второ място), която напусна общинския съвет през май миналата година, неизменната Дилбер Вейсалова (пета), още една дама - Елис, със същата фамилия Вейсалова, на 7-мо място. 11-та е Веселина Янкова, която смени Гергана Стефанова в общинския съвет. Сред избраниците на Марешки липсва обявилата гладна стачка Цветелина Тънмазова. Първи е Веселин Марешки. Макар че от решението на РИК да не става ясно кой от двамата Веселин Марешки - бащата или 22-годишният син, който оглавяваше листата на Либерален алианс за местните избори през 2011 г. Рокадата даде възможност на аптекаря хем да "дърпа" листата за съветници с името си, хем да парадира, че няма листа и е заложил само на кандидатурата си за кмет. Бройката не е единственото общо межди Марешки и РЗС на предстоящите избори (неслучайно допреди месец двамата бяха в коалиция, остроумно наречена "Ярешки"). При хората на Янев четем името на Олег Атанасов - общински съветник в Девня от партията на Марешки "Демократичен алианс". Останалите са световно непознати. Сериозна бройка от 29 кандидата обажда и ДПС. Водач традиционно е Йордан Цонев, на опашката още по-традиционно е Кадир Кадир. Втори е областният лидер Ерджан Себайтин. Разликата с предишни кампании - сега Цонев е водач единствено във Варна и при това ще трябва да се доказва сам, без помощта на Янко Станев.
В листата на ГЕРБ водач, както е известно, е бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Отличничката на кабинета "Борисов" е знаков избор за град, в който най-тежкият проблем е ресорната й инфраструктура. Втори е местният лидер на ГЕРБ Иван Портних, който пое партията край морето преди 8 месеца, бързо се еманципира от предшествениците си и лагерите, към които го причиславаха, а още по-бързо осъзна, че трябва да компенсира пасивността на кмета и вместо него да тръгне по пътеките на бургаския му колега за осигуряване на свежи пари за града. От там и добрият му синхрон с министър Павлова, с екипа на която успя да уреди над 200 млн. лева за Варна от почти проспани от кметската администрация оперативни европейски и национални програми. Само един от досегашните депутати е попаднал на избираемо от раз място в листата - адвокатът Емил Радев е четвърти. Внушението за "по-малко политици, повече хора с кауза" идва и от сериозната гражданска квота в листата на ГЕРБ: вицеадмирал Пламен Манушев, воюваща за безопасност на пешеходците майка на загинало на пътя дете, олимпийският шампион по бокс Ивайло Маринов, баскетболната легенда Симеон Варчев. Плеядата от нови лица допълват и членовете на младежката организация на ГЕРБ, които са 4-ма в листата.
И за БСП залогът с гражданската квота е голям. Толкова, че чак водаческото място беше поверено на човек, който не е член на партията-столетница. Пламен Орешарски е призван да повтори дългогодишния успех на екскмета Кирил Йорданов, усъвършенствал (и мултиплицирал в няколко политически сили) формулата "независим, подкрепен от... Веднага след партийните лидери - областният Красимир Янков на второ и градския Борислав Гуцанов - на трето място, идва ред на следващия силен коз от гражданската квота - проф. Анелия Клисаров. Тя за трети път е кандидат за депутат. През 2005-та с листата на НДСВ, а през 2009-та - като мажоритарен кандидат на БСП. Това е единственият близък по Гуцанов кандидат сред първите 15. Останалите са предложения на областната организация.
За да е пълна "седенката" освен Орешарски водач във Варна е и бившият образователен министър Даниел Вълчев. Той пък е сложил за 3-та съученичката си Цвета Маркова. В листата на "България за гражданите" е и младежът, който беше привикан да пише обяснения заради това, че се заяждал миналата седмица в заведение с бившото пресаташе на полицията Калинка Пенчева и детето й. Свилен Дачев е 11-ти сред кандидатите на Кунева, седма обаче е мащехата му - Галина Тодорова, дългогодишен зам.-кмет на Белослав от мандатите на Емил Дичев. В листата са още Жана Андреева - бивш шеф на културната дирекция в Община Варна и Мардик Мардиков, собственик на градински център, един от най-активните участници срещу забраната за влизане на коли в Морската.
След предателството на депутатите си в последния парламент Цвета Георгиева и Димитър Карбов напълно непознати имена е подредил след себе си в листата за Варна лидерът на Атака Волен Сидеров, седми е общинският съветник Станислав Темелков. Семейната идилия е пълна след като бившата половинка на Волен - Капка Сидеров, също се е подредила за водач на листа във Варна - на основаната заедно със сина й Национал-демократична партия.
Другите националисти - от отцепилия се от Атака Национален фронт за спасение на България, са заложили на доскорошния воевода Костадин Костадинов за водач. В листата традиционно са подредени и репортерите на телевизия "Скат" във Варна.
Коалиция "Българска пролет" (Българска социалдемокраци и Партия на зелените), която щедро предложи регистрацията си на протестиращите, е сложила на последното 16-то място в листата си бившият кмет на село Крапец. Александър Сурталов зае поста през 2007-ма като член ДПС, но после напусна партията, а скоро след това и кметството. При другите Зелени разпознаваме единствено името на архитект Калина Павлова.
Единствената следа от варненските протестиращи намираме в листата на Горда България - обединение между ГОРД на Слави Бинев, Съюз на патриотичните сили "Защита", "Свободен народ" на Алексей Петров и Обединеният блок на труда - български лейбъристи на Кръстьо Петков. Тук водач е някоя Преслава Димитрова. Според дебатите в групите на протестиращите във Фейсбук това е съпругата на познатия активист на Отворения обществен съвет Боби-Шрека. Собственикът на едноименната пицария беше забелязан от Слави Бинев още в началото на протестите и дори беше поканен от него на посещение в Брюксел. Борислав Димитров е и сред най-активните организтори на палатковия лагер пред общината. Друго познато от интернет форумите на протестиращите име е Бела Шаркова-Попова, която намираме в листата на музиканта Светослав Витков "Глас народен". Друга нарочена да обедини протестиращите партия - Демократична гражданска инициатива, не е припознала нито един от варненските водачи за листата си. Тук първи е столичанинът Янко Петров. Останалите имена в листата също са непознати на варненци въпреки преговорите, които софийските емисари водеха с различните лагери на протестиращите във Варна.
Водач в "Лидер-БНД" е морският предприемач Георги Стойков. На коалицията "Център - Свобода и достойнство" - първият депутат в инвалидна количка Деница Димитрова от НДСВ. Бившата й съпартийка - певицата Десислава Добрева, сега е оглавила листата на ексвоенния министър Николай Цонев от "Нова алтернатива". Емил Симеонов се казва водачът на ВМРО.
Десните партии - СДС и ДСБ за първи път от години няма да са заедно на тези избори. Предвид варненския пейзаж вдясно това е добре дошло за ДСБ и доста тревожно за СДС. Хората на Костов заложиха на един от заместниците му за водач - младия адвокат с варненски корени Радан Кънев. Втори е лидерът на партията във Варна проф. Димитър Камбуров. След като няколко политически формации отказаха да се коалират със СДС, за да не свързват името си с неизменния лидер на партията във Варна Цанко Цветанов, "светло-синята" листа е пълна с непознати имена. Водач е адвокатът Валентин Цветков - някогашен председател на Демократическата партия и бивш съпруг на съдената за подкуп шефка на Административния съд Анелия Цветкова. Другото що-годе познато име е на общинския съветник Желез Железов, който е седми.
Интересна листа представя във Варна обединението от неправителствени и екоорганизации, наречено "Модерна България". Млади специалисти, хора, воювали с монополите, печелили битки с министерства, Здравна каса и бюрократи на всякакви нива са намерили място сред кандидат-депутатите. Първи е професор Владимир Чуков - арабист, политолог, икономист - преподавател по външна политика и сигурност във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”.