Все пак ще има зона за развлечения на пристанището. Сега. (ВИДЕО)

Премиерът Райков лично убеждава синдикатите днес

Пристанище Варна-изток ще стане зона за разходки и забавление. Това потвърди премиерът Марин Райков, който днес огледа терена на кейови места 1 и 2, където ще са първите атракциони - спортни площадки, рампи за скейбордисти и сцени. 

Проектът беше огласен преди 3 месеца и предизивика бурна рекация от страна на синдикатите. Около 150 докери и служители на порта протестираха преди 10 дни. Според тях изключването на кейови мест 1 и 2 (които отдавна не се използват) ще намали товарооборота на порта и ще има съкращения. 

Проектът е замразен, докато не се премести цялата товаро-разтоварна дейност на нови терминали, няма да има отваряне на кейови места за рекреация, заяви тогава пред протестиращите шефът на пристанището кап. Данаил Папазов. Че министерсвото е спряло идеята за 1-во и 2-ро кейови места, потвърди и областния управител Коста Базитов. 

Все още има шанс пристанище Варна да бъде отворено за разходки и част от него да се превърне в атракционна зона. "Проектът нито е пускан, нито е спиран", съобщи по обед министърът на транспорта Кристиан Кръстев, който придружава премиера Райков във Варна.

Няколко часа по-късно и продължила над един час среща с ръководството на пристанището и синдикатите самият министър-председател заяви: "Обсъдихме преместването на пристанището и неговото бъдещо развитие с изграждането на нов дълбоководен терминал на мястото на мичманското училище. Това е един важен за Варна и за страната проект и ние трябва да създадем предпоставки за неговото по-бързо реализиране. Той е свързан със създаването на рекреативна зона, на територията на която сега се намира пристанището и връщането й на варненци".

Премиерът беше категоричен, че е постигнал "сближаване на позициите със синдикатите" и е убеден, че портът скоро ще бъде отворен за разходки и развлечения. На въпрос на varna.utre.bg дали отварянето ще стане едва след като заработи новият терминал под Аспаруховия мост Марин Райков отговори: "Не, двата проекта ще се развиват евдновременно". 

Днес той се срещна и с дъщерята на арестувания в Панама български капитан Светлозар Собаджиев - Лора. После обеща, че ще провери и ще я информира за мерките, предприети от външно министерство за освобождаване на баща й.