Георги Илиев: Може да изпаднем, дано Левски ни вдигне

Стоянов ни реже за втори път, мълчим си и ни мислят за мишоци, каза капитанът на Черно море

Ден след екшъна на "Тича" капитанът на Черно море Георги Илиев отговори на въпросите на "Меридиан Мач". Според халфа съдията Ивайло Стоянов е помогнал на Левски и заради това „моряците" са изпуснали победата. Илиев каза и някол­ко думи за възхода на националния отбор, част от който е и той.

- Георги, след като отминаха емоциите от мача с Левски, какво е мнението ти за това, което се случи на "Ти­ча"?
- И сега, както и вед­нага след мача, съм много разочарован. Яд ме е, че изпуснахме трите точки. За съжа­ление, продължавам да мисля, че реферът Ивайло Стоянов не ме­реше с еднакъв аршин при нарушенията. За гола на Левски няма какво да говорим - мно­го явна засада. Лошото е, че Ивайло Стоянов два пъти ни кла този сезон. Първият беше в Монтана, когато абсо­лютно незаслужено из­гони Миро Манолов, който съвсем неволно се сблъска с вратаря на Монтана.
- От Левски също имаха претенции за неотсъдена дузпа в края на мача...
- При това положе­ние, когато се обър­нах да видя какво става, Еденилсон и Жоао Силва вече бяха и двамата на земята. След това не съм гледал никакви повторения. Гледах повторение само на гола на Левски, където ясно се видя, че има засада. Ако е имало дузпа за Левски, със сигур­ност Ивайло Стоя­нов е искал да компенсира, като не я е дал, защото на полувремето съди­ите вече са знаели, че неправилно са призна­ли гола на Левски. Един рефер тръгне ли на компенсации, става страшно. Както вече ти казах, и при фауловете имаше много грешки - един даде, друг после не да­де, спестяваше карто­ни.
- Тенденциозно ли ви режат съдиите или са некадърни?
- Не мисля, че са не­кадърни, защото са по­казали, че могат да свирят. Освен това ве­че станаха прекалено много теслите срещу нас - Лудогорец ни вка­ра гол след фаул в ата­ка, срещу Славия ни отмениха чист гол, не дадоха и дузпа. Сега срещу Левски призна­ват нередовен гол в на­шата врата. Какво да си мисли човек след всичко това? Аз много искам да не коменти­рам съдиите, но как да си мълчиш. Цяла есен мълчахме. Но явно ка­то не ги коментираме, те си помислиха, че ние сме мишоци и е по-добре нас да ни режат, отколкото някои други отбори.
- Вашият треньор Георги Иванов каза, че Веско Мишев му се е извинил за гола. Топли ли ви вас това извинение?
- Не знам какво да ти кажа. Станалото ве­че не може да се вър­не. Интересно ми е се­га дали ще последва голямо наказание за този съдия. На Литекс им отмениха чист гол на „Герена" и изхвърли­ха рефера до края на сезона. Явно ако мрън­каш и се оплакваш, са­мо тогава те слушат и наказват съдиите. Ако си траеш, както правехме ние, си те режат всеки път.
- Извън коментари­те за съ­дийството смяташ ли, че на­диграхте Левски?
-Не. Но не мисля, че и те ни надиграха. По принцип на „Тича" добър футбол много трудно може да се играе. А и въобще аз не си спомням някой отбор, който ни е гостувал на „Тича", да е показал ху­бав футбол. Ако ти се сещаш - припомни ми. Дори и когато сме губе­ли, съперникът не е по­казал някаква красива игра. 
- Толкова ли лош беше теренът? И ако е бил такъв, това не беше ли от по-голяма полза за вас?
- Като излизахме, някои мои съотборни казаха, че теренът бил добър. Аз пък им казах: „Почакайте, сега след малко ще видите колко е добър". И видяха, че не е толкова добър, колкото си мислеха. По принцип Георги Иванов иска да наложи по-комбинативен стил и с по-малко силни изритвания на топката напред. На този терен обаче заучените комбинации трудно се получават.
- Продължават обвиненията към вас, че иг­раете доста гру­бо. Преди вре­ме Венци Сте­фанов каза, че ако съдиите на вашите мачове са стриктни, рядко ще завършвате с повече от 9  чове­ка? 
- По този повод мога да кажа, че като се прибрах вкъщи след мача, забелязах, че имам следи от 3 бутона на корема. Така че по­някога и срещу нас се играе грубо. Във футбо­ла е нормално да има единоборства. Затова е съдията - да преценява и когато се играе грубо - да показва кар­тони.
- От чии бутонки са отпечатъците по корема ти?
- Не знам от кого са. Но го приемам като част от играта и не се оплаквам.
- Възможно ли е Черно море да из­падне?
- Има такава веро­ятност. Малко точки имаме, дано след тази срещу Левски да се вдигнем и да започ­нем да побеждаваме.
- Защо започнахте толкова слабо про­летния полусезон?
- Единствената грешка ни беше сре­щу Етър. Този мач трябваше да вземем задължително. Биха ни с 1:0 с гол при единственото си мина­ване на центъра. Ние изпуснахме много по­ложения и нямахме шанс. Срещу Лудого­рец в първия кръг бе нормално да загубим, въпреки че ни вкараха нередовен гол - все пак те са най-силният отбор в България. Срещу Славия вече казах - съдийството беше скандално.
- Какво промени Гонзо, откакто стана треньор на Черно море?
- Много неща. Гонзо сплоти колектива и наложи по-голяма дисциплина. Тренировките също са по-раз­лични. Промени и други тактически неща, които не ис­кам да ги разкривам.
- Ти си играл много пъти срещу Левски, виждал ли си ги толкова сла­би?
- Не мисля, че при тях сривът е толкова голям. Левски и ЦСКА са такива отбо­ри, че след всеки мач, в който не побе­дят, настават някакви драми. Това е лошо, защото футболистите се влияят.
- Кой ще стане шампион?
- Или Левски, или Лудогорец. Не вярвам тези два отбора да направят толкова мно­го грешки, че ЦСКА, Литекс и Ботев да ги настигнат.
- Ти си част и от националния отбор. На какво се дължи из­растването му?
- На добрия колек­тив и на отличната ра­бота на треньорския щаб. Всичко е много професионално, мисля, че и ние, футболисти­те, си изпълняваме добре задълженията и нещата се получават.
- Можем ли да се класираме за светов­ното първенство?
- Има още доста време до края на ква­лификациите. Скоро ще се разбере дали сме готови. Аз вярвам и мисля, че сме спо­собни да се класира­ме.
- Защо не се осъ­ществи трансферът ти в китайския Гуанджоу през зимата?
- Не знам. Уж всич­ко беше наред. Офер­тата беше добра и за клуба, и за мен. После обаче станаха някакви разминавания между Черно море и Гуанджоу и нещата пропад­наха. Съжалявам, но вече гледам напред. Не ми е фиксидея да играя в чужбина. Важ­но е да съм във форма и като дойдат мачове като този с Дания, да я показвам. Тогава може и да се стигне до тран­сфер.