Девети ден на война за тока: Защо протестирам? (на живо)

ВИДЕО: Сградата на Енерго Про отново потрошена. Младежи "взривиха" протеста, по-възрастните се отказаха от шествието

И тази вечер протестът във Варна срещу големите сметки за ток започна във вече станалия традиционен за делничните шествия час - 18 ч. За първи път обаче той не стартира от сградата на общината.

Около 2000 недоволни се събраха на паметника на Левски. Оттам те излязоха на пътя за Златни пясъци и блокираха четирите платна на булеварда в двете посоки.

Стотици варненци, които пък чакаха пред общината, догониха шествието. Двайсетина минути след началото на демонстрацията до общината се появиха няколко души, които разгласиха сред останалите, че началото на протеста е преместено пред паметника на Левски.

Първоначално колоните с хора преминаха през кв. "Чайка" и блокираха последователно пътя за курорта Златни пясъци и булевардите "8-ми Приморски полк" и "Левски". 

Сред протестиращите се появиха много провокатори, които се опитаха да "взривят" протеста. Някои от организаторите, които винаги призовават множеството да се движи по-бавно, този път не успяха да се справят със ситуацията. Млади момчета бягаха преди знамето, което обикновено предшества митинга и нищо не бе в състояние да ги спре.

Дали протестът се е превърнал в антиправителствен или все още недоволството е насочено срещу цената на тока - не е ясно.  Много от по-възрастните се отказаха от шествието, опитвайки се през цялото време да го догонят. В последния час останаха само младежи, които крещяха "Оставка". 

ФОТОРЕПОРТАЖ

"Протестът е основно за цената на тока", коментира пред Varnautre.bg Петя Хараланова, която е девети ден в първите редици и един от организатори на шествието. По думите й напрежението е ескалирало и в момента се крещи срещу всичко. "Не можеш да ги укротиш", каза Хараланова, минути преди тълпата да блокира кръстовището на "Чаталджа".

Колоната премина и към общината, където ги очакваха над 100 жандармеристи и десетки други униформени служители на реда, опасали кметството в плътен кордон. След 20-минутен престой там и със скандирания, викове и коленичене за около минута, недоволните по традиция се отправиха към Катедралата. Първоначалната цел бе Аспарухов мост, но бързо се промени посоката към вече познат маршрут -  към сградата на "Енерго про", на ул. "Девня".

Нямаше полицаи, които да ескортират шествието, видя репортер на Varnautre.bg.

Преди офиса на дружеството около стотина жандармеристи блокираха пътя на протестиращите - основно младежи на видима възраст 18-22 г. Жандармеристите вдигнаха щитове, а виковете на недоволните поутихнаха. Броят на протестиращите също намаля до около 500. 

Около 20 часа малка група се отцепи и заобиколи блоковете на ул. "Девня", за да излезе зад гърба на кордона и да стигне до офиса на енергийното дружество. Част от жандармеристите хукнаха да ги гонят, а междувременно през отворилата се пролука тръгнаха и останалите. Така цялото множество се събра на входа на "Енерго про". Протестиращите почнаха да рушат сградата, камъни и пиратки хвърчаха по прозорците. "Ооо, камъчетата са си тук", възкликна един от превъзбудените младежи, все едно си ги беше оставил там от по-рано. Жандармерията гледаше отстрани, а протестиращите необезпокоявано мятаха камъни, счупени плочки и керемиди.

Едно момче прескочи оградата между платната и с железен лост в ръка разби най-крайното стъкло на офиса. Мигновено беше подгонен от жандармеристи, срещу които пък се изправиха други младежи. Викове отстрани призоваваха никой да не се изправя срещу полицаите и да не се бие с тях. Един от жандармеристите се разкрещя, че всичко трябва да мине мирно и спокойно. Така, след като изляха гнева си върху сградата, недоволните започнаха да се разпръскват, като обещаха утре в 18 часа пак да се съберат.

ВИДЕО от погрома на ул. Девня

Преди да се откажат да участват в протеста, някои от недоволните разказаха и своите причини да излязат на улицата. "Имаме цех за печат - малка семейна фирма, даваме заплати на 10-ина човека. През декември сметката беше 800 лева. От 22 декември до 6 януари никой не е работил в цеха. А и януари беше слабичък откъм поръчки. А сметката скочи на 2000 лева", разказа Силвия Александрова своите причини да участва в поредния протест. 

"Съпругата ми има магазин за дрехи. Всеки месец се оказва, че са отчели грешни данни на електромера. Не ме мамят - след това плащаме по-малко, "наваксвайки" до реалните показатели на електромера. Но излиза, че ги кредитирам. Да беше веднъж, да реши човек, че е грешка. А то мине се не мине месец и пак", обяснява Божидар Великов, който изкарва прехраната си като таксиметров шофьор, но няма нищо против блокадите по улиците на Варна.

"Тук сме 10-ина човека от Зеленика. Общо към 600 човека живеем целогодишно в района. Вече имаме приета и влязла в сила улична регулация. Така вече отговаряме на всички изисквания за да ни изгради Енерго про нова мрежа. Старата е в такова състояние, че напрежението е много ниско - далеч под фиксирания в чл. 62 от Закона за енергетиката БДС от 220 волта. И Енерго-Про (преди Е.он) отказват да инвестират в нашата мрежа. На жалбите, които подадохме в ДКЕВР, отговориха, че до 2 месеца ще я направят, но минаха 12 и нищо. Отговарят така само и само да не можем да обжалваме. А предписанията на ДКЕВР са категорични - нужна е нова мрежа", разказва Хартюн Шакарян. 

От липсата на достъп до електромерите пък се оплака Светлана Михайлова. "В нашия блок Енерго-Про е сложило електромерите зад метална врата, монтирали са даже СОТ. Ние нямаме никакъв достъп до електромерите и не можем да следим потреблението си, нито пък да контролираме какво ни пише и смята ЕРП-то", възмутено обясни жената. 

Своята причината да излезе на протест сподели и Мая Белчева. "Майка ми седи на студено. Така е решила. Твърди, че била свикнала. Пуска един радиатор за по 1-2 часа на ден и си мечтае за апартамент с парно, ама във Варна такива къде? Сметката й беше по 60-65 лева. Сега енергото я застреляха с 350 лева. Не е посрещала гости по Коледа и Нова година, за да готви повече от обикновено. Даже ни гостува за празниците. Донесе ни кекс и торта, но едва ли те са й навъртяли 350 лева сметка", диви се жената. 

"Живея сам в една стая. Имам 260 лева ток. Как става тази работа като работя нощем, а през деня спя. Добре се завивам и не пускам печката", не по-малко ядосан е Атанас Колев. Той допълва, че не е пропуснал дори ден от протестите. "Като се събудя отивам да протестирам и от там хващам пътя за работа", обяснява той.