Кой и защо промени сбора на протеста?

До преди неделя обикалянето на Варна беше добра идея, но сега за мен единствено дългосрочните блокади са разумен ход - блокади в централната част на града

Какво се случи на деветия пореден протест във Варна срещу монополите? Кой промени мястото на събирането в последния момент? Имаше ли провокатори сред протестиращите? На тези и други въпроси отговаря един от неформалните организатори, познат в социалната мрежа като Мрак Арт. Момчето, което с помощта на свои сподвижници в продължение на няколко вечери миналата седмица успява да усмири младежите, да поддържа темпото на шествието такова, че с него да се справят възрастните и майките с деца, да не се поддава на провокации, тази вечер публикува своята гледна точка за случилото се на деветия пореден протест във Варна. Публикуваме поста му от Фейсбук едно към едно. 

ВНИМАНИЕ ! ВНИМАНИЕ ! ВНИМАНИЕ ! ВНИМАНИЕ ! МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ ЦЕЛИЯ КОМЕНТАР !

Днес, 18.02.2013, имах удоволствието в 18:05 да установя, че около община Варна няма и 100 човека. След кратко разследване и помощта на неизвестно девойче разбрах, че хората са тръгнали много по-рано от предвиденото.

Докато част от нас останаха да посрещат хората на общината и да им помогнат с насочването, аз, Петя Хараланова и собствениците на вече станалия знаменитост дакел президент (както и самият той) се насочихме по посока на протестиращите. Адски е забавно да настигаш разпокъсани групички, докато носиш 2 тарамбуки, едната от които доста обемна и тежка... не го пожелавам на никого.

След като най-после настигнах основната част от протеста до Спортна зала, последва поредният шок за мен. Никакъв контрол на скоростта не можеше да бъде наложен с мирни средства. Майки с деца и възрастни хора изоставаха назад, а предвид закъснението ми или по скоро потеглянето толкова рано, нямаше как да се организират хора, които да намаляват скоростта, за да не се разделяме и да страдат тези, които няма как да ходят толкова много. Да не говорим за чаровните "мъжаги" с формата на гардероби отпред, които вместо да съдействат, дори напротив - усмихваха се и почваха да вървят с още по-бърза крачка, явно гонейки неизвестна цел по посока на курортите. Навярно са искали да се топнат в някой празен басейн. Момчета, моля ви, осъзнайте се...

Колкото до маршрута. Потресен съм как всички са способни да поемат толкова на сляпо по посока на покрайнините на града. Това беше пълен потрес за мен да видя как се насочваме по посока на "Пикадили Парк". Всички сме гладни, но все пак имаме достатъчно време след протеста и за това.

По пътя на обратно, който беше толкова логично за вечерта, нелогичен като всичко останало провокатор на Атака, по-точно основен журналист на тази медия, се опитваше да провокира както мен, така и останалите, че в София 50 000 (!!!!!) са нахлули в сградата на народното събрание. Естествено, като всеки войвода той си водеше и дружина от подобни нему, които потвърждаваха, че въпросните събития са истина и в момента са го научили по телефоните си. 

Стигайки до Община Варна, сърцето ми се сви, предвид провокацията, която бях слушал малко преди това. Спрях да бия Тарамбуката, слушах хората около мен и чаках... и о, щастие ! Хората не само не нападаха свалилите щитовете си полицаи, но и даже се снимаха пред тях, пеейки химна. Красота. Горд съм с този момент, който всички ние споделихме.

Последва оттегляне към Катедралата, където, уви, отново нещата излязоха от контрол. Всички потеглиха в посока сградата на Енерго ПРО, готови да последват примера на софиянци и да превърнат един мирен протест в размирици. Още по пътя надолу много хора се запасиха с камъни. Последва нова вълна от провокации за това, че трябва да се вдигаме на оръжие.

Благодаря на полицията, която много мъдро направи така, че хората да проникнат навътре, само по лявото платно с цел пред тях да няма други протестиращи, които да уцелят с камъните, които мятаха... наистина професионално. Нито един протестиращ не пострада, но дали можем да кажем това за полицаите, които си вършеха работата и направиха предостатъчно актове на добра воля... уви не.

След като младеж с метален кол се опита да потроши стъклата отблизо и бе последван от полицаи, които да го спрат, камъни захвърчаха и по тях. Къде отидоха цветята, варненци? В този момент аз вече не биех тарамбуката. Не се гордея с това, което виждах там и все още не се гордея, колкото и да виждам, че много хора тук са въодушевени от случилото се.

С плаха надежда започнах да бия тарамбуката, докато си тръгвах, нежелаещ да гледам повече ставащото. И, о, щастие отново... някои тръгнаха наобратно с мен и ставаха все повече. Явно съм имал късмета да започна да бия тарамбуката в точния момент. Така приключи протестът за днес, съпроводен с много разочарование, поне за мен самия, както откъм организираност, съпричастност към нуждите на останалите (а именно темпото), така и откъм актовете на агресия и вандалщина. Не бих се учудил, ако полицията утре не е със свалени щитове. Доверието се гради дълго време,  но се руши за една секунда...

Моля ви, братя и сестри българи, не следвайте на сляпо призиви към вас, които могат да са провокация. Знайте, че след обявения час има събиране, което продължава минимум 30 минути, не потегляйте преди това! И знайте, че каквито и причини да има в нечия глава да се ходи по посока на курортите или друго място, намиращо се, ще ме извинявате за израза "на майната си", това не значи, че вие трябва да го следвате.

Този протест е ваш! Функциите на хората, обмислящи маршрута, е да се грижат той да е оптимално съобразен с вас... с всички вас... и всеки подобен маршрут, подлагащ на изтощение майки с деца и възрастни хора и насочващ ви по посока на дивите дебри е само и единствено провокация. Безсмислено скитане из дивото. Не позволявайте да ви водят на сляпо, интересувайте се, давайте идеи и ако смятате, че нещо е неправилно и нелогично, изкажете мнението си веднага, преди да се налага да ви настигам запъхтян и крещейки "къде отивате".

След като аз съм този, който не е присъствал на тръгването, това означава, че вие сте тези, които трябва да знаете каква е била началната идея за маршрут и логиката, която стои зад нея,  а такова нещо не видях. Всички смятаха, че отиваме я до "Пикадили", я до Златни пясъци, някои се шегуваха, че ще се барикадираме в Аладжа манастир, но си нямаха и на представа защо отиват натам и какво ще постигнат с това.

Аз лично се уморих от подобни скитания. До преди неделя обикалянето на Варна беше добра идея, но сега за мен единствено дългосрочните блокади са разумен ход - блокади в централната част на града ни. Благодаря за вниманието !!!


ВИЖТЕ И ВИДЕОТО, което засне екипът на Varnautre.bg, от погрома на ул. Девня

Публикуваме и някои от коментарите под поста в страницата на протеста

Plamen Yanakiev Браво, Мрак, подкрепям те напълно! А за провокациите се очакваше-невъзможно е да ги няма. Все пак е борба на интереси. И на 100% си прав да не се поддаваме на провокации. Няма да стане на тяхната, с теб сме! 

Mpak Art Тарамбуката замлъкваше толкова често в моите ръце поради факта че бях потресен как се лутаме из покрайнините и как дори Иван който войнствено си крещеше отпред си нямаше и на идея защо са там .. думите му бяха цитирам " те сами тръгнаха в 18:00 ...Вижте още

Evgeni Nikitin Чайка ли е на "майната си"?:) Аре да не си обиждаме кварталите:).А пък маршрута аз мисля че Иван го каза. Иначе съм съгласен да поспрем с тези обиколки че и на мен краката ми са мармалад.

Yanica Dobreva предлагам хората да се изчакват поне до 18:15, за да могат да присъстват и тези, които са възпрепятствани преди 18:00 - все пак не се бърза за никъде...

Mpak Art Чайка е прекрасен квартал на Варна но е наистина отдалечен от централната част.. естествено не е като Владиславово или Възраждане но все пак е също толкова безсмислено да се блокира колкото и по - горните два.. След всичкото това обикаляне с което ...Вижте още

Радостина Петкова Мрак, Иван събра всички да паметника да каже нещо, но не се чуваше. После той тръгна и ние след него. А, теб и Петя ви видяхме да притичвате, но след вас имаше и друга група, която е тръгнала по- късно

Tsvetelina Stoyanova днес аз лично на спортна зала се изнервих как напред се бързаше и като видях колко още идват ... нз как го мислят тези които явно ходят за 1ви път но никога не се тръгва в точния час на среща..има хора идващи от работа, идващи с автобуси...ВИНАГИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЧАКВА! НЕКА ДА СТАВАМЕ ПОВЕЧЕ! НО ТРЯБВА ДА ИМА ЕДИНСТВО И РАЗБИРАТЕЛСТВО! Не може всеки когато си иска проявявайте съобразителност! ОБЕДИНЕНИЕТО е СИЛАТА!

Радостина Петкова Днес имаше и много възрастни. Видях няколко двойки. За едната ми стана мъчно. Мъжът и жената бяха около 70 годишни, хванати под ръка хората вървяха километри. Не знам до къде са стигнали, последно ги видях малко преди спортна зала.

Велин Тодоров Напълно съм съгласен..."ключови места" ! По възможност...повече

Mpak Art Лека вечер на всички тук присъстващи.. умората си казва своето .. Благодаря ви за това че сте част от този протест който ще доведе до един по-добър живот за всички ни .. Нека България бъде държава в която хората с радост имат поколение.. през пос...Вижте още

Peter Petrov Как ми се иска протеста да остане мирен ! Само така ще привлечем повече хора

Иначе коя майка би излязла с детето си, или кой баща би пуснал сина или дъщеря си да протестират, ако знае, че може да се стигне до сблъсъци като тия в София.
Мисля си дали в ...Вижте още

Valeri Nikolaev Едно голямо браво Респект !!!

Preslava Vangelova Аз отидох в 18:20 ,и бяхме стотина човека.....чакахме до последно!Появи се някой със знаме и свирка ,извика "хайде" и всички тръгнаха....вървяха мн.бързо.И по пътя разбрах,че има друга група тръгнала в 18:05 и били на пикадили парк!Потресена съм.И съм ...Вижте още

Valeri Nikolaev А с тези сцени в София съм тотално в потрес ... дано не вземе да избие и при нас !!! И нали знаете има хора, и хора и "агресията поражда агресия в случая".

Plamen Yanakiev Peter Petrov Харесва ми предложението ти за мегафона. Ще помисля по въпроса.

Петър Генов Ако ще блокирате, микрофон + високоговорители ще свършат работа.

Дари Апостолова За бързането и аз съм потресена, сякаш бързаме да се отчетем и да се прибираме. МАй е време да правим барикади и да спрем да обрисваме града/ Който разбрал- разбрал, който чул, че има протест- чул.Ако все пак мнозинството решат, че е нужно обикаляне аз...Вижте още

Valeri Nikolaev Да, и аз съм за мегафона определено Като сме по-малко народ през седмицата ще да оказва голям ефект...

Nadya Parusheva Barikadi,nostalgiqqq....

Valentina Borisova Марк е прав. Днес в 18:05 някъде бях до общината и видях че хората тръгват надолу. Наложи се да позасиля ход, че да ги стигна. Попитах няколко човека, къде отиваме, никой не знаеше. Темпото беше отвратително, сякаш някой ни гонеше или бяхме на норма някаква. Аз също съм за спиране на това обикаляне. Особено по този начин.

Martin Argirov Аз нямам думи, бяха тръгнали всички доста по-рано имах среща пред общината в 18:15,а още в 18:05 всичко вече беше тръгнало срещу мен. НЕ ИСКАМЕ ОБИКОЛКИ НА ВАРНА, достатъчно е да си правим кратки маршрути например ОБЩИНА ВАРНА>>МАРИЯ ЛУИЗА>>ПЛ.НЕЗАВИСИМОСТ>>СПИРКА СЕВАСТОПОЛ>>ОБЩИНА ВАРНА, като едновременно с това да бъдем предвождани от платформа със звукова уредба

Preslava Vangelova Ами футболисти -тренирани 

Atanas Georgiev Аз от кога ви обяснявам,че има провокатори тук и от кога апелирам за МИРНО протестиране БЕЗ ВАНДАЛСКИ ПРОЯВИ. Дори "мишле" ме наричаха, скатавка и какво ли не. Сега тези хора потриват доволно ръце от днешните си постижения. Внимавайте! Ходете бавно! Не...Вижте още

Росица Пенкова Същият човек с пусканиците за 50 000 в София се измъкна заедно с група деца от кордона на ул. Девня, заобиколиха през паркинга на блоковете и вече вгръб на полицаите започнаха да хвърлят бомбички и камъни. Той се изниза - превит надве някак: да не го ударят може би или да не бъде заснет, не знам. Мина между децата страшно кикотейки се. После не го видях

Atanas Georgiev Долна сган

Антони Вълчевъ Да, някой поведе още в 18.05. аз едва се включих. В следващия половин час по телефона още и още хора питаха къде сме?

Valentina Borisova Добре де, има лесно. Ето Марк е с тарамбуката, докато тя не задумка не мърдаме от общината и толкова. Наистина е лудост това търчане насам натам.