Аптеки без пациенти източват Здравната каса

Веселин Марешки: Според него прокурорската проверка ще установи злоупотреба в начина на разпространение и ценообразуване на лекарства

Аптеки, в които по цял ден не влиза никой, подават в Здравната каса документи за рекордни количества продадени лекарства. "Сумите са такива, все едно там денонощно работят 15 гишета и има опашки", обясни в ефира на Нова телевизия Веселин Марешки. Според изкушения от политиката аптечен бос, така от Здравната каса се източвали милиони. Той обаче не успя да доразвие разкритието си, удобно прекъснат с въпрос в друга посока от водещата Калина Крумова, която е независим депутат все по-близък до управляващата партия.

По повод на доклада на Сметната палата за цените на лекарствата, който ще бъде пратен в прокуратурата, Марешки заяви: "Бичът е в бюрокрацията, в създаването на условия за монопол на високите цени. Ако се освободи достъпът до българския пазар на лекарства или поне на тези, произведени в Европа, аз мисля, че цените могат да тръгнат надолу”.
Според него прокурорската проверка ще установи злоупотреба в начина на разпространение и ценообразуване на определени лекарства и основно на скъпоструващите."Те бяха в едни централизирани търгове в Министерството на здравеопазването, които бяха супер порочни. Няколко години се борихме с тях, близо четири или пет години”, заяви Марешки.

По думите му намесата на бившия зам.-министър Гергана Павлова в Министерството на здравеопазването е довела до объркване в системата.

На въпрос доколко е ефективен контролът на лекарствата у нас Марешки отговори, че според него „има ефект, но процедурата е бавна и тя винаги може да бъде забавена бюрократично в полза на определени структури”.

По повод съдебното производство, повдигнато срещу незаконната му къща на плажа Кабакум, той обясни, че ще се съобрази изцяло с решението на съда.