Хвани джебчийка, спаси турист!

Мисия Варна

21-08-2011, 10:50

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Можем ли да си помогнем?!

Така е наречена една от най-новите варненски групи във Фейсбук.

Целта й е да защити българския туризъм от „лошата реклама“ на дребните кражби и измами, на които стават жертва летовниците у нас.

Ето какво пише Денислав, станал „кръстник“ на групата, към която всеки ден се присъединяват по 30-40 нови членове.

„Има градове като Рио, където те подготвят за всякаква престъпност по улиците.

Цялото световно първенство в ЮАР преди година бе съпроводено от предупреждения към туристите, че не бива да се чувстват спокойни и да не оказват съпротива при евентуално нападение. Явно туристическият бизнес във Варна също полага усилия да предупреждава за джебчийките. А това е ужасно за имиджа.

Винаги съм смятал проблема с джебчийките във Варна за малко преувеличен. Странно ми е как може някой да ти бръкне в джоба без да усетиш. Но факт е, че циганките се изхранват с това и вредят изключително на Варна.

За това в опита си да бъдем гражданско общество създадохме групата „Хвани джебчийка, спаси турист“! Или поне снимай и изпрати материали. Ще ги качваме във Facebook, може пък да свършат работа на някого. Не можем да оправим дупките или да възпитаме таксиметровите шофьори във Варна, но поне за решаването на този проблем можем да помогнем.

А ето и предисторията:

Преди седмица пътувах в автобус 409 – изключителна линия. От Златни пясъци през всички молове до летището. Пълно беше с руски туристи (предимно млади). Нагъчкани в горещия автобус, заседнали в задръстването през 5 минути питат кога идва спирката с мола. Гранд мол? Варна мол? А кондукторката се изживяваше като водач на групата и доста енергично ги информираше и насочваше.

Единственото положително в тази история е, че качилите се в атобуса поне си спестяват унизителната комуникация с таксиметровите шофьори, които търсят всяка възможност да им отрежат главите.

И тъкмо открил хубавата страна на това им пътешествие се загледах в две циганки. Всяка с iPhone. Едната бременна. Чудесно маскирани. Гледаха нагло и се подсмихваха, докато русначетата се целуваха в задръстването. Аз стоях до тях (беше пълно и нямаше много опции да мръдна) и едната със специфичния си акцент ме попита нагло дали ми пречи. За сега не – отговорих.

Дойде спирката на Автогарата, кондукторката се развика „Гранд мол! Гранд мол!“ и повечето се втурнаха към основната цел на пребиваването си във Варна.

Циганките и те се втурнаха в тълпата и след секунда едната беше хваната за ръката от един чичко, докато му бърка в джоба. Лош избор на жертва!

Бременната започна да пищи. Българите въодушевено се провикнаха да я пребие. Полиция около автогарата има – не се появи. Автобусът затвори врати и продължи с останалите руснаци към Варна мол.

Последиците за нападателките – разбира се никакви.“

Подобни истории разказват и много от участниците в групата: как джебчийките се качват в рейса за Златните на Катедралата, тарашат туристите в тълпата на вратата, а после успяват да слязат преди автобусът да е потеглил. Други пък са имали „късмета“ да спасят от „ужилване“ турист и дори да се саморазправят с наглата крадла. Шокораща е констатацията, че някои от магазините по главната улица играят комбина с джебчийките. И че последните сякаш хич не ги е страх от полицията.

На страницата на групата ще научите, че е най-добре да звъните на 112, ако видите джебчийка, чейнчаджия менте или бюро за обмяна по измамен курс. Ще разберете има ли ефект, ако сложите камери пред магазина си, ще видите някои от антирекламните лица на България. Тук скоро ще можете да гласувате за Мис джебчийка и да се включите в дискусията опасно ли или не да защитиш бизнеса си от крадливата напаст.