30 лодки опъват платна за трети март

Спорт

25-02-2016, 13:29

Снимка:

varnautre.bg / архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Задава се юбилейната регата "Трети март"

Юбилейната 60-та регата ще се проведе отново във Варненското езеро

Варна си възвръща блясъка на Столица на ветрилата в първите дни на март. От 3-ти до 6-ти март във Варненското езеро ще се проведе юбилейната 60-та регата "Трети март". Организатори на проявата са Спортен клуб Черно море – Бриз, и Морски клуб "Приятели на морето", с финансовата подкрепа на Община Варна и със съдействието на дирекция "Спорт".

Регатата ще събере ветроходци от цялата страна, които не само ще премерят мишци, воля и умения в покоряването на вятъра, но и ще превърнат езерото в една истинска феерия от платна. Събитието е включено в спортния календар на Българската федерация по ветроходство и ще открие Държавното първенство за тази година на клас "Ял-6". За нейното провеждане своя благотворителен принос ще даде и бизнесът.

"До този момент имаме 25 заявки за участие. Надяваме се до началото на регатата те да станат 30. Рекордът е 38 лодки от 25 клуба с 200 състезатели", обяви Росен Марангозов от СК "Черно море – Бриз". И тази година гонките ще се проведат по регламента от последните години. Всеки екипаж ще се състои от 6-ма състезатели, без ограничение на пол и възраст, от които във всяка гонка ще могат да участват минимум 5 състезатели.

Специално за юбилейното издание на регатата ще има и допълнително класиране. Главен съдия на регатата ще бъде капитан Стефан Методиев. Първата гонка ще е на 4-ти март. Ще има три състезателни дни с общо седем гонки. За да се зачете класирането за регатата и за Държавното първенство за клас Ял-6, трябва да има проведени минимум три гонки. Останалите могат да бъдат отказани, в зависимост от атмосферните условия, допълниха от СК "Черно море - Бриз".

Регатата е замислена през 1957 г. като вътрешноклубно състезание. Началото е поставено от активисти на секция "Ветроходство" към Морския клуб на тогавашната ДОСО /Доброволна организация за съдействие на отбраната/. Самото състезание е посветено на годишнината от Освобождението на България от турско робство. В гонките участват новопостроените в България и модерни за времето си крейсерски яхти "ОV"/балтийки/. Още на следващата година регатата е обявена за традиционна и е учредена преходна купа. От 1961 г. тя става открита и в нея се включва Морски клуб "Балчик" с балтийката "Ураган”

До 1974 г. в "Трети март" се състезават балтийките, а когато са на ремонт, гонките се провежда на лодки "Ял-6” във варненския залив. При неблагоприятно време се ползва резервния полигон – варненското езеро. От 1975 г. състезанието вече трайно се провежда в езерото на лодки "Ял-6”. През годините регатата се утвърждава като първа ветроходна проява за годината и с нея се открива състезателния сезон. В гонките участват както момичета и момчета на 8, 10 и 12 години, така и мъже и жени от 50 до 70- годишна възраст, някои от които от 3 до 10 пъти.

През 1978 г., в чест на 100-годишнината от Освобождението на България от турско робство, по предложение на Морски клуб – Варна, решение на Българска федерация по морски спортен многобой и ветроходство и със заповед на председателя на Организацията за военно-техническа подготовка на населението, регатата е обявена за републиканска. От 1984 г. до 2010 г. "Трети март" е Републиканско първенство на клас "Ял-6”. През 2013 г. Българска федерация по ветроходство върна статута на регатата като Държавно първенство /шампионат/ по ветроходство на клас "Ял-6”. Победители през годините са били отбори от Поморие, Несебър, Търговище, Балчик, Бургас, Варна. Най-забележителен е успехът на екипажа с шкипер Михаил Копанов, който цели 19 години е шампион.