Полицаите пак са готови да излязат на улицата

Новините

25-02-2016, 08:59

Снимка:

VarnaUtre.bg/архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Орязването на социалния пакет допълнително ще демотивира униформените

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обяви, че е в стачна готовност и провежда допитване до структурите си за бъдещи протести. Причината са поредните промени в Закона за МВР, които правителството прие и внесе в парламента. С тях се предвижда намаляване на обезщетенията при пенсиониране от 20 на 12 заплати, преназначаване на чиновниците по Закона за държавния служител и намаляване на годишните отпуски. По-малките обезщетения ще важат само за новоназначените.

От СФСМВР обаче критикуват проекта. Според тях орязването на социалния пакет допълнително ще демотивира полицаите. Синдикалистите смятат, че промените не гарантират, че спестените пари ще се инвестират в капиталови разходи и оборудване на полицаите.

"Проведените разговори и срещи между представителите на политическото ръководство на МВР и синдикатите в министерството бяха формални, предложенията не бяха реално обсъждани и за пореден път станахме свидетели на авторитаризъм в едно ведомство, което декларира, че е демократизирано", пишат синдикатите. Те смятат, че промените ще затруднят и дори ще блокират дейността на МВР за неопределен период от време. "Няма да се повиши и качеството на услугата "гражданска сигурност", пише в позицията на профсъюза.