Литературен конкурс с нестандартен регламент, победителите ще "черпят"

Животът

25-02-2016, 08:47

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Целта е да се привлече внимание към съвременната българска литература, която определено не може да се издържа от какъвто и да е награден фонд

Обществото на писателите Варна организира литературен конкурс с нестандартен регламент. Освен обичайните условия, награден фонд не само липсва, но и петимата печеливши ще "черпят". Темата е "По думите ще ги познаете", а мотото на конкурса "Спечели, за да дариш".

"Целта е да популяризираме съвременната българска книга и автори. Подобни конкурси, надяваме се, ще могат да прокарат по-пряк път към всяка една библиотека, лавица, читател. Удостоените автори ще бъдат представени в сайта на Обществото, както и ще имат възможност да се срещнат с публика на организирано литературно четене, където ще представят не само своето творчество, но и кампанията, която са се ангажирали да подкрепят - "Спечели, за да дариш", сподели Мариан Желев - съорганизатор на инициативата.

Условията за участие са:

Без ограничения за обем на текстовете (да отговарят на критерия за литературен разказ). Покана за участие имат автори от всички възрасти. Разказите да не са публикувани, награждавани и издавани в книга.

Срок за провеждане на конкурса: 21 февруари - 11 май 2016 г.

Адрес, на който да се пращат текстовете: [email protected] – до 11 май включително.

Изисквания към участниците: Заедно с текстовете (в същия файл) да изпращат свои данни: три имена, телефон, адрес. Препоръчително е и кратка биография: издадени книги, публикации (ако има).

Жури, съставено от членове на Общество на писателите Варна, ще оцени изпратените творби.

Петима ще бъдат отличени. Творбите им ще бъдат публикувани на страницата на Обществото www.varnawriterssociety.net

"Още при основаването на Общество на младите писатели във Варна бе пристъпено към традицията – всеки път да четем свои текстове, после гласуваме и победителят след това да черпи. Целта беше не да придаваме парична или друга тежест на словото, а да подчертаем, че така или иначе се раздаваме пред белия лист, защо да не го направим особено в момент, когато сме заслужили достатъчно внимание. И ето как се роди идеята.

Да оставим настрана традицията да се дават награди. Всеки автор добре знае какво означава писането и коя всъщност е най-голямата награда за него. Все пак има моменти, когато словото наистина се оказва мисия.

И после идва интересното – победителите ще трябва да намерят училищна или читалищна библиотека, творчески кръжоци или празни етажерки за книги в някояпланинска хижа, читалня в село или град, заведение и др., където да дарят определен брой книги на съвременни български автори (издадени след 1989 г.). Целта е да се привлече внимание към съвременната българска литература, която определено не може да се издържа от какъвто и да е награден фонд. Но може да бъде забелязана, тъй като от години тя си остава с най-силно подчертан акцент в областта на духовността.Спечелилите ще бъдат нейни говорители", коментира още Мариан Желев .

Общество на писателите няма да остави своите лауреати сами да се справят с дарителската задача, а ще подпомогне с кампания набирането на книги от съвременни български автори. Ще ги покани и на литературно четене, където те ще представят своите творби и цялостно творчество.