Преглеждат безплатно за рак в Онкоболницата

Животът

24-02-2016, 10:35

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От 9 до 31 март включително

Специализираната болница за активно лечение на онкологичните заболявания "Д-р Марко А. Марков" стартира пролетната серия от годишната програма за безплатна профилактика на населението на Варненска и Добричка област с прегледи за ранна диагностика на най-разпространените онкологични заболявания – рак на гърда, рак на шийката на матката, рак на простата и рак на дебело черво. Те ще се реализират от 9 до 31 март включително. По програмата за безплатна профилактика пациенти ще се преглеждат всеки работен ден без понеделник.

Прегледите ще се извършват в кабинетите №36 и №51 в Диагностично-консултативния блок на болницата в сградата на ДКЦ 4 (бивша Поликлиника на Окръжна болница). За удобство на желаещите да се включат в профилактичната програма за пациенти, които не са диспансеризирани в СБАЛОЗ – Варна, е препоръчително предварителното записване на телефоните на регистратурата на здравното заведение: 052/ 975 840.

Тъй като традиционно профилактичните прегледи на СБАЛОЗ – Варна привличат много желаещи и часовете се изчерпват много бързо, при голям интерес ръководството на болницата има готовност да обсъди удължаване на програмата през април или друг месец от годината.

Прегледите в специализираните кабинети на здравното заведение ще бъдат безплатни за нерегистрираните до този момент пациенти, въпреки че с последните изменения в законодателството и преобразуването на онкологичните диспансери в комплексни онкологични центрове и специализирани болници, те би следвало да се заплащат. Финансов ангажимент на пациентите ще останат само допълнителните изследвания и ехографските прегледи, ако се налагат такива.

По време на безплатната есенна профилактика, проведена през есента на 2015-а година, са прегледани 291 пациенти. При 27 жени са открити предракови заболявания на гърда и женски полови органи. При 9 пациенти е открит рак на дебело черво. Няколко пациенти са насочени към допълнителни изследвания на простата.

Програмата на СБАЛОЗ – Варна за безплатна профилактика на онкологичните заболявания се провежда за осма година за сметка на болницата. Тя ще бъде продължена и в бъдеще, защото ранното диагностициране на рак е най-добрата гаранция за успешното му лечение, смята екипът на здравното заведение.