Убийство по Достоевски във Варна - българин нацепи германец на парчета със сатър

Крими

24-02-2016, 08:19

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В съда в Аахен ще стане ясно дали сънародникът ни е бил в любовен триъгълник със съпругата на убития

Убийство по Достоевски се е разиграло на 4 септември в хотел "Магнолия" в местността Ален мак край Варна. Тогава в медиите се появи вестта за жестоката смърт на 48-годишен германски турист с инициали В. Ш. Още от самото начало разследващите се натъкнаха на серия от загадки. На втория ден след намирането на трупа стана ясно, че съпругата на германеца дошла на почивка с три дни закъснение и е открила мъжа си мъртъв. Той пристигнал по-рано у нас с група. Идвал за пореден път, защото бил любител на българското море.

В началото след първите проведени разпити версията на разследващите клонеше към убийство с цел грабеж, каквито са баналните мотиви за атака на хотелските стаи у нас през лятото. При огледа на стаята обаче, в която тялото на германеца било накълцано на десетки парчета със сатър или брадва, било установено, че нищо от документите или парите му не липсва.

"На 6 септември около 17,45 ч след подаден сигнал е установено, че в хотелска стая в Златни пясъци е извършено тежко криминално престъпление. Жертвата е германски гражданин - турист, на 48 г. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на окръжната прокуратура. Работата по случая продължава", съобщи тогава пресаташето на полицията Ивана Милева.

"В случая няма мотив за кражба, защото нищо от вещите, парите и документите на убития не липсва. Той е намерил смъртта си след удар с остър тежък предмет. Предполага се, че убийството е заради личен мотив от страна на извършителя", заявиха от прокуратурата. Убийството било извършено тихо, защото 2 дни никой от персонала на хотела не знаеше, че в една от стаите има престъпление.

Явно престъпникът и жертвата му са се познавали добре, защото никой не е чул скандал. Рецепционистките бяха ужасени от случилото се и подозираха, че в района на местността Ален мак и на спирка "Писател" може да действа сериен убиец. Тогава никоя от тях от страх за живота си не пожела да коментира дали убиецът е бил забелязан и как се е държала съпругата на германеца, която била рускоговореща.

Тя дошла 3 дни след мъжа си и заявила в следствието, че не знае кой и защо е убил съпруга ѝ. Случаят изглеждаше неразрешим, докато германската полиция не започна разследване. Нейните криминалисти установили, че убитият германец бил последван в България от 42-годишен мъж, който живеел в неговия дом. Той живеел с жена си и децата във Варна, където дошъл преди 10 г. по икономически причини. На морето се изхранвал като продавач и сервитьор, работел обща работа, докато преди 10 г. не заминал за Германия.

Там също се заел с неквалифициран труд, работел основно в подръжката на паркове и градини. Оказало се, че по неясни още причини българинът заживял в дома на убития в град Аахен. Засега е ясно, че се е познавал със съпругата му. В хода на разследването е установено, че жертвата и убиецът са се познавали. Обвиненият за престъплението варненец е работил във фирма, в която е работела и съпругата на убития. В дома им българинът живеел от февруари 2015 г.

Варненецът А. Ц. знаел за планираната почивка на германския гражданин у нас и го последвал, за да го убие. Мотивите са лични, съобщиха миналия петък от прокуратурата. Според прокуратурата извършителят на жестокото престъпление е варненец, но източници на "24 часа" твърдят, че мъжът е от Софийския регион. След дългото разследване стана ясен и друг факт. Убитият е бил намерен на втория ден от престъплението не от съпругата си, както се твърдеше, а от германка от групата, с която пристигнал да почива. Тя отишла да види защо отсъства цяло денонощие и се натъкнала на трупа.

В. Ш. бе открит от неговата сънародничка в хотелската си стая мъртъв, с множество посечни наранявания по цялото тяло от над 36 удара в главата и шията и 16 удара по горните крайници, уточниха от разследването. Два факта насочили разследващите българи и германци към убиеца. Той се прибрал в България само за 5 дни и след като на четвъртия изпълнил зловещия си план, на следващия ден отпътувал за Германия. Немските следователи пък се насочили към странното съжителство на българина с немското семейство.

От персонала на хотел "Магнолия" разкриха, че жената на убития била доста красива. Тепърва обаче съдът ще установи дали е имало любовен триъгълник между жертвата, убиеца и нея. В Германия за такова убийство не може да има сделка и винаги дават доживотен затвор без право на замяна. Ако жената на жертвата и българинът са били в някакъв таен сговор, всичко ще лъсне по време на съдебното заседание, коментираха юристи.

След активна работа на окръжната прокуратура във Варна и Главната областна прокуратура на германския град Аахен, на служители на криминалната полиция във Варна и Северен Рейн - Вестфалия беше установен и задържан извършителят - 42-годишният варненец А. В. Ц. Той е задържан в Германия по обвинение в убийство, извършено по особено мъчителен начин, съобщиха от прокуратурата във Варна. Предварителното разследване, което беше ръководено от окръжната прокуратура във Варна, ще бъде приключено, а материалите по него ще бъдат изпратени в Германия. Съдебното дело срещу варненеца ще се гледа в Германия по немското законодателство.

"Разкриването на извършителя, както и задържането му стана възможно благодарение на международното сътрудничество между разследващите органи във Варна и провинция Северен Рейн - Вестфалия със съдействието на "Евроджъст". Работна среща, проведена между разследващите екипи от България и Северен Рейн - Вестфалия, както и направеният анализ, включително експертен, по повод на събраните доказателства помогнаха за установяване на съпричастността на българския гражданин към извършеното тежко криминално престъпление", добавиха от пресцентъра на апелативната прокуратура във Варна.