Жоро Илиев: С дисциплина, отдаденост и контрол върху нервите ще бием Левски

Имам победи над Левски като футболист на три отбора - Черно море, Локомотив Пд и ЦСКА.

Един от емблематичните футболисти от историята на Черно море Георги Илиев се завърна в отбора след две годишен гурбет в Китай. Логично на 34 годишният халф отново бе поверена капитанската лента, тъй като се очаква той да бъде лидер и обединителна фигура в тима. В събота Жоро за пореден път ще изведе своите срещу Левски. Един от отборите, който обича да побеждава. Дни преди срещата Георги Илиев разкри своите очаквания за сблъсъка със сините и представянето на варненския тим на пролет в ексклузивно интервю за "7 дни спорт".

-Георги,помните ли последния си мач срещу Левски?
-Разбира се. Беше на 30 ноември 2013 година на "Тича". Победихме ги с 2:1. Изиграхме двубоя тактически правилно и в края на първото полувреме аз открих резултата след една добра комбинация. В 62-ата минута Бакари направи 2:0. Най-тежките бяха последните минути. В 77-ата съперникът успя да намали чрез Туре, а малко след това останахме с 10 души на терена заради червен картон. В крайна сметка успяхме да задържим преднината си.

-Има ли фаворит за предстоящия мач на "Тича" в събота?
-Може би е Левски. Казвам обаче може би най-вече заради това, че през есента "сините" укрепнаха организационно и финансово, което им позволи да се изкачат най-горе в класирането и да направят добра зимна селекция.

-Имате ли представа за играта на Левски в първия му пролет мач с Лудогорец в Разград?
-Успяхме да гледаме само една част от мача на връщане от София, но тепърва предстои нашият треньор да ни разясни силните и слабите страни на "сините" и да подготви стратегията ни.

-През май миналата година Черно море победи Левски и взе купата в спиращ дъха спектакъл, последваха обаче две загуби на "моряците" срещу този съперник с по 0:1, това дава ли някакво психологическо предимство на Левски?
-Не мисля. Ние също имахме три победи поред срещу Славия в София, но преди няколко дни не успяхме да ги бием. Знаете че традициите са създадени, за да се нарушават а и не мисля че тук става въпрос за някаква традиция, тъй като говорим само за два мача.

-Как очаквате да се развие срещата в събота?
-Предвид това, че нашият терен не е добър и на него трудно се играе футбол, е нормално да се предположи, че ще преобладават единоборствата, борбата и битката. Все пак силно се надявам, че ще има и майсторски изпълнения, тъй като стадионът ще е пълен, а футболът е игра, която е създадена да носи радост и удоволствие на хората.

-Бакари ще е до последно под въпрос за мача, ако не се възстанови на 100 % отново ще останете без тактичен централен нападател. Възможно ли е това да ви се отрази негативно в атака?
-При всички положения не е добре, че не сме сигурни дали Бакaри ще излезе на терена. В негово отсъствие с тези функции се нагърбва Матияс Курьор, той е прекрасен футболист и се старае да компенсира липсата на Бакари на върха на атаката, ясно си личи, че е далеч по-опасен и полезен, когато получи свободни функции в атака. Има обаче още няколко дни и ние се надяваме, че Бакъри ще е готов за игра.

-Как трябва да играе Черно море за да победи Левски?
-С дисциплина, отдаденост и контрол върху нервите. Необходима е и също пълна концентрация във всяка една от 90-те минути. Трябва и да сведем непредизвиканите грешки до минимум.

-Оптимист ли сте, че може да направите всичко това?
-Ще се опитаме и ще дадем всичко от себе си, за да се получи. Шансовете са 50/50, но аз вярвам, че Черно море е в състояние да вземе трите точки.

-При положение, че спечелите запазвате шансовете за третото място, което гарантира участието ви в лига Европа?
-Вижте, нашето ръководство не ни е поставило цел да играем задължително в Европа. Нашата цел е да изградим сплотен колектив и да поддържаме постоянно добро игрово ниво на терена. Ако го постигнем резултатите ще идват от само себе си. Никой от нас обаче не смята колко точки трябва да вземем, за да сме по-напред в класирането. Играем мач за мач, стремим се да гоним максимума и винаги победата. В зависимост от това как сме се справили, накрая ще се разбере и на кое място ще завършим.

-Ще се поздравите ли с Гонзо в събота?
-Естествено. Беше ми треньор в Черно море, работихме коректно и професионално, нашите взаимоотношения са чисти.

-Какво бихте казали на бившите си съотборници Александър Александров и Сашко Александров, които сега играят в Левски?
-Искам да им пожелая да успеят и с новия си отбор, но не и в събота. Хубавото е, че ще бъдем врагове само за 90 минути, а после си оставаме приятели. Двамата са добри футболисти и е съвсем закономерно да бъдат в отбор като Левски.

-Георги, помните ли колко пъти сте побеждавали Левски?
-Аз не съм по статистиките. Само, че имам победи над Левски като футболист на три отбора. Това са Черно море, Локомотив Пловдив и ЦСКА.

-Продължавате ли да твърдите, че Левски е един от трите български тима заедно с Ботев Пловдив и Спартак Варна, за които никога няма да играете?
-Това са мои думи разбира се, но са казани отдавна. Аз стоя зад тях, но не виждам смисъл да се повтарям.

-Възможно ли е съдията да се превърне в главно действащо лице в събота?
-Дано да не е така, силно се надявам реферът да свири по правилата и да не се съобразява с имената на отборите. Най-добре за него ще е да остане незабелязан през целия мач.

-Лудогорец сигурен шампион ли е?
-По всичко изглежда, че ще е така. Този отбор има най-добрата клубна организация и най-голямото финансиране. И резултатите, които постигна през последните 5 години показват, че там работят правилно.

-Ако изключим разградчани каква е разликата между Черно море и другите преди вас в класирането - Берое, Левски и Славия?
-Това могат да го коментират треньорите и специалистите. Факт е обаче, че тези три тима имат повече точки от нас и са по-напред в класирането. Това означава че са се справили по-добре през есента, а ние някъде сме бъркали.

-Макар че се завърна от скоро в Черно море имаш ли обяснение защо отборът вкарва малко голове в това първенство?
-Понякога футболистите нямат шанс и късмет в завършващият удар, сигурно има и други причини. Ще се стремим да сме по-резултатни, тъй като Черно море залага на атакуващ футбол. Но въпросът е не само да вкарваш напред, а и да не допускаш отзад. Трябва да има баланс и в двете фази на играта.

-Може ли вече да смятаме, че ще завършвате кариерата си в Черно море?
-Един Господ знае. Този въпрос сте ми го задавали и преди да отида в Китай. Имам договор за година и половина с родния си клуб и съм отдаден изцяло на него. Сега мислим за оставащите 13 мача и как да се представим възможно най-добре в тях. После идва друго първенство и т.н.