Радан Кънев: Над 1/3 от обществените поръчки са нагласени

Лидерът на ДСБ зове за независима антикорупционна прокуратура по румънски модел

Спирането на обществени поръчки показа, че част от тях са с нагласена документация и предизвестен победител. Съдейки по общата им стойност, надхвърляща 1,7 млрд. лева, то следва, че над 1/3 от всички публични поръчки са нагласени, за да обслужват кръговете около ДПС и Делян Пеевски. Така коментира във Варна актулната за страната тема лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Според него макар и хубава новина, прекратяването на поръчките не е решение, тъй като трябва да се разследват причините, довели до това и да се инициират законодателни промени, чрез които повече да не се допуска подобно нещо. "Разтревожен съм, че премиерът Бойко Борисов престана да говори за прекратяване, а за преместване по новия закон, който обаче е много по-лош, тъй като отваря нови възможности за корупционни практики", коментира Кънев. Той отбеляза, че новият закон е гласуван от ГЕРБ и ДПС при "услужливото отсъствие на БСП" - тоест партиите с най-много кметове в страната, които имали интерес нещата да стоят по този начин.

Лидерът на ДСБ заяви, че България трябва да има силна независима антикорупционна прокуратура по румънски модел, нещо като български ОЛАФ. "Не може европейските данъкоплатци да имат служба, която да следи как се харчи всяка стотинка, а българите не. Ако това не се случи ще останем най-бедните европейци", предупреди Кънев.

Той обърна внимание, че със спирането на търга за "Хемус" доизграждането на автомагистралата се забавя поне с една година. Като цяло се забелязва липса на сериозен напредък по транспортните проекти за Североизточна България, в това число развитието на пристанището, втория мост, жп-връзката Варна – Русе, а това говори за липса на стратегическа визия и грижа за развитието на региона, заяви депутатът и допълни, че транспортният министър Ивайло Московски тотално е изчерпал доверието на Реформаторите.