Пръстовият идентификатор ще заработи през юни

Новините

21-02-2016, 13:28

Снимка:

e-zdravey.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С новия рамков договор се осигуряват допълнителни 640 хил. направления за преглед при специалист

През юни трябва да завърши тестовият период и да започне навлизането в действие на системата за пръстовия идентификатор, който ще служи за посещения при личния лекар, в болници или в аптеки. Това съобщи здравният министър Петър Москов пред БНР, като се позова на разчетите на Националната здравноосигурителна каса. Той уточни, че плановете са през тази година системата да заработи в болниците и аптеките.

Две компании участват в търга за изработването на идентификатора - "Консорциум Стемо Гама Консулт" и "Контракс АД". Победителят ще изработи софтуера за системата, която ще регистрира пациентите и ще съхранява и обработва информация за здравноосигурените, предаде "Дневник".

Министърът посочи, че с новия рамков договор, който влиза в сила от април, се осигуряват допълнителни 640 хил. направления за преглед при специалист. В доболничната помощ пациентите безплатно ще могат да ползват 5 млн. броя лабораторни и образни изследвания за туморни маркери.

В разяснение на здравната реформа пред "Нова телевизия" по-рано сутринта, Петър Москов подчерта, че са осигурени допълнителни пари за доболничната помощ и гарантира, че нито една болница няма да получи по-малко от обема, който е изработен през миналата годинa.

Здравният министър коментира, че огромната част от дебатите по неуспелия вот на недоверие към правителството за здравеопазването, са били не по темата, а "за това кой е по-голяма опозиция". По думите му разумните мнения, прозвучали в парламента, са били, че изоставането в реформите е в надграждането на осигурителния модел и там трябва да се "натисне" в рамките на тази година. Досега се занимаваме какво е задължението на гражданите да изплащат здравни вноски, сега трябва да им кажем какви възможности имат те да надграждат доброволно, смята министърът.