Бащи влизат в училищата в знак на протест срещу тормоза

Животът

21-02-2016, 09:07

Снимка:

ОУ "Черноризец Храбър"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Всичко започва през 2007 г., когато две момчета в Канада подкрепят свой съученик, който бил тормозен

Инициатива под надслов "Мъже срещу тормоза: на нас ни пука за нашите деца" ще се проведе на 24 февруари, когато се отбелязва Международният ден срещу тормоза, наричан още Ден на розовата фланелка. Ще поканим бащите и важните за децата мъже в българските училища с апела да сложат розова риза, тениска, вратовръзка или лентичка и да кажат "НЕ" на тормоза, защото вярваме, че силата на мъжа може да е съзидателна, а не разрушителна, и защото искаме децата в училище да усетят подкрепата на мъжете до себе си, заявяват организаторите на националната кампания "Да бъдеш баща".

Целта е да се даде възможност на мъжете в България да покажат, че имат силата "да им пука" – например като надуват и пукат балони заедно с децата се, като напишат заедно с тях послания срещу тормоза, танцуват с децата, участват във флашмоб или се включат в подписка. Призоваваме всички родители – особено мъжете и всички учители да облекат или сложат нещо розово и се включат в инициатива в подкрепа на децата и срещу тормоза.

Всичко започва през 2007 г. с идеята на две момчета в Канада да застанат зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден ги раздават на всички в училището, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

Както си стоят във фоайето на училището и раздават тениските, изведнъж влиза момчето, тормозено заради цвета на своята. "Изглеждаше като че огромен товар падна от плещите му", спомня си Травис Прайс. Защото така започват хубавите неща – когато решиш да подкрепиш приятел или просто човек в нужда, и задвижите нещо заедно, заговори се за него и започне да се случва в целия свят.

Национална кампания "Да бъдеш Баща" води началото си от 2013 г., когато 10 неправителствени организации се обединяват около целта общественото внимание да бъде насочено върху значимостта на бащината роля за пълноценното развитие на детето.