МВР търси помощ от армията за границите при необходимост

Новините

18-02-2016, 13:55

Снимка:

bulgariautre.bg / архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Взаимодействието между двете структури ще бъде разписано в наредба

Разчитаме на армията да се включи и да окаже съдействие за охраната на границите при необходимост. Ако ситуацията излезе извън възможностите, с които разполага МВР, а те не са изчерпани в момента, ще очакваме подкрепа от военните. Това заяви във Варна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която подчерта, че в армията също има доста добре обучени офицери, които могат да се справят с тази задача.

Бъчварова допълни, че взаимодействието между МВР и армията ще бъде разписано в наредба, която ще бъде приета като постановление от Министерски съвет. Цялостният процес по охраната на границата обаче ще се ръководи от Гранична полиция, отбеляза министърът.

Бъчварова отново акцентира, че филосовията на реформата в МВР е да се оптимизира дейността, така че с наличния бюджет и възможностите, които ведомството има, да работи по-добре. За това се е пристъпило и към преструктурирането и извеждането на някои дейности в агенции и в държавни предприятия.

Първо е трудно, второ е неефективно да се управлява една тежка структура централизиарано. Така ще дадем възможност на различните структури, на различни нива сами да управляват бюджетите си, очерта предимствата Бъчварова.

Тя посочи още, че 12-те заплати при напускане на системата са два пъти повече обезщетение, отколкото ще получават тези, които ще преминават в категорията на държавните служители например. "Толкова са и обезщетенията, определени за ДАНС и другите сродни структури. Това ще важи само за тези служители, които постъпват тепърва. Целта е да им дадем перспективата и сигурност, че тези условия няма да се променят неочаквано", заяви Бъчварова.