Варненската полиция вече работи по-добре, изкачи се на 15-то място

Кражбите на коли намалели с 10%, два пъти повече са заловените наркодилъри

Областната дирекция на МВР във Варна е успяла да се придвижи от последното на 15-то място в страната по постигнати резултати. Това отчете пред медиите вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която присъства на представянето на годишния отчет на местната полиция.

През миналата година на територията на региона са извършени с 800 престъпления по-малко спрямо предходната, уточни от своя страна главният секретар на МВР Георги Костов. По думите му е налице двойно разкриване на престъпността при джебчиите, заловени са 2,3 пъти повече наркодилъри, а домовите кражби са намалели с около 13 на сто.

Значително намаление – от около 10% е налице и при кражбите на коли. Тези престъпления обаче са се увеличили значително в съседната Шуменска област. Налице е много благоприятна тенденция, за което можем само да благодарим на колегите във Варна, заявиха и Бъчварова и Костов.

Той бе категоричен, че трябва да продължи и практиката на командироване на полицейски служители от страната по морските курорти. "Въпрос на концепция е - трябва да се обсъди с нашите партньори от местната власт и туроператорите. За летния сезон нито една от морските дирекции не може да се справи със собствени сили", коментира главният секретар.

Според него е много важно да се прецизира какви служители да бъдат командировани. Така например изпратените миналото лято от София представители на специализирания сектор за борба с джебчийските кражби са успели както да допринесат за повишаването на квалификацията на варненските си колеги, така и да имат личен принос в борбата с джебчийките.

Относно последните знакови убийства в морската столица Бъчварова заяви, че е получила уверение от варненската дирекция, че се работи много активно. "Това са много тежки престъпления, които изискват време. Те се подготвят много дълго време. Стрелбата срещу Алексей Петров е подготвяна две години, а колегите разкриха извършителя за 3-4 месеца", обобщи вътрешният министър.