Варна сред най-обещаващите дестинации за инвестиции в Европа

Парите

17-02-2016, 12:03

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Безапелационен лидер за чужди инвестиции сред най-големите градове е Лондон

Варна е един от шестте български града, попаднали в класация на списание fDi Magazine на най-обещаващите дестинации за инвестиции в Европа за 2016/2017 г. от гледна точка ефективност на разходите. Нито един български град или регион обаче не попада в групите на най-добрите инвестиционни дестинации на континента според човешкия капитал, развитие на стратегия за привличане на чужди инвестиции, свързаност, приятелско отношение към бизнеса и т.н., предаде Investor.bg.

Градовете са класирани в пет групи – водещи мегаполиси с население от над 750 хил. души и повече от 2 млн. души в по-широките зони около тях, големи градове с население над 500 хил. души и повече от 1 млн. в по-широката зона около тях, средни градове с над 200 хил. души население и над 750 хил. души в по-широката зона около тях, малки градове с население между 100 хил. и 350 хил. души и микро градове население под 100 хил. души. Водещите европейски региони са класирани в три групи – най-големите с население над 4 млн. души, средни с население 1,5-4 млн. души и малки с население под 1,5 млн. души.

Столицата София е на четвърто място сред големите европейски градове в групата на най-добрите дестинации за инвестиции от гледна точка ефективност на разходите. Плевен, Бургас, Пловдив, Русе и Варна се класират на съответно 5-то, 7-мо, 8-мо, 9-то и 10-то място в класацията на водещите малки градове за инвестиции в Европа също по показателя ефективност на разходите. Първото място е за Скопие, следван от украинските Тернопол, Кременчук и Мелитопол, а между Плевен и Бургас е украинският Бердянск. В същата класация за микро градовете води Щип в Македония, като там попадат и сръбските Враня и Зайчар.

В групата на средноголемите региони по показателя ефективност на разходите са класирани област Бургас - на 2-ро място, изпреварена само от Скопие. Област Пловдив е на 3-то място, следвана от Русе и Стара Загора, а областите Варна и София са на съответно 7-мо и 8-мо място.

Безапелационен лидер за чужди инвестиции в класацията на изданието сред най-големите градове е Лондон, който заема първото място от 2006 г. насам заради способността на местните власти да привличат най-много инвестиции в сравнение с останалите градове в Европа. Само за периода 2010-2014 г. в британската столица са реализирани повече от 1 600 проекта, най-вече в сектора на ИТ услугите, бизнес услугите и финансите.

Следват Париж, Дъблин, Франкфурт и Мюнхен. Топ 10 се допълва от Цюрих, Амстердам, Стокхолм, Люксембург и Кеймбридж.