ЕК поставя Цацаров под спецнадзор

Животът

17-02-2016, 07:15

Снимка:

bTV

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Депутатите от управляващата коалиция не се впечатлиха особено от намерението на Брюксел да има мониторинг само за България

Кошмарите на главния прокурор Сотир Цацаров вероятно ще се сбъднат - Европейската комисия (ЕК) ще вземе под специален надзор управляваната от него институция. Експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК ще направят независима експертиза за дейността на прокуратурата. При необходимост ще помогнат и за изготвянето на нова наказателна политика съобразно европейските стандарти. Това стана ясно от съобщение на Министерството на правосъдието.

До идеята се е стигнало след работна среща на министъра на правосъдието Екатерина Захариева и директора на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК Мери Маккарти. Новината дойде часове след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер допусна отмяната на мониторинга по отношение на Румъния, но запазването на този за България. Така страната ни може да остане единствената в ЕС под наблюдение заради абсолютната си неспособност да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Захариева посочила областите, в които ЕК може да окаже експертна помощ на България - реформата в прокуратурата, изработването на нов Наказателен кодекс и работата на вещите лица по изготвяне на съдебни експертизи. Тя акцентирала върху необходимостта евроекспертите да започнат работа не по-късно от средата на април. Анализът ще обхване отчетността, прозрачността, натовареността, кариерното развитие, системата за атестиране, обучение и повишаване. Ще бъде направен и независим доклад за работата на разследващите органи и специализираните структури в рамките на прокуратурата.

По време на срещата Мери Маккарти заявила готовност да окаже нужната подкрепа. Тя уточнила, че ще обсъди набелязаните проблемни области с представителите на страните членки, които вече са поели ангажимент за съдействие.

На практика вчерашната идея означава връщане към лансираното още през октомври 2014 г. от предишния правосъден министър Христо Иванов предложение да се направи "независима международна експертиза на състоянието и ефективността на прокуратурата, факторите за политическо, йерархично и друго неправомерно влияние в нея, както и формите на злоупотреба с прокурорски правомощия". Именно това бе и една от мерките за ефективна прокуратура в проекта за актуализиране на стратегията за съдебна реформа.

Още тогава главният прокурор Сотир Цацаров се обяви категорично против предложението, което нарече "екстравагантно". Според Цацаров и самата ЕК не иска тази проверка, а и през 2012 г. е имало препоръка за извършване на "независим функционален одит в сътрудничество с външни експерти". Цацаров смята, че одитът вече е извършен и има приет план за действие. "Да, нашият план не е стратегия, той е съвсем конкретен. Но нека попитам: какво ще правим сега - експертиза на одита, експертиза на експертизата? И кой ще я прави? Не ме разбирайте грешно - всеки знае "кривиците", да не кажа направо - греховете на българската прокуратура. Те не са малко. Но стига сме изучавали себе си сами или чрез другиго - време е да правим нещо", каза тогава Цацаров.

Постепенно идеята за международна експертиза заглъхна, но се появиха идеи за по-голям контрол над прокуратурата, които бяха внесени като предложения за промени в конституцията. Те обаче бяха блокирани от ГЕРБ, ДПС и АБВ при промяната в основния закон. ЕК забеляза маневрите и в мониторинговия доклад в края на януари посочи, че прокуратурата е нереформирана и недостатъчно се отчита за действията си, че управляващите не искат или не могат да разследват корупцията и търговията с влияние по високите етажи, а редките изключения, в които това се прави, идват само след сериозен вътрешен и външен натиск. В доклада имаше препоръка прокуратурата да претърпи сериозна реформа, като промените се основават на независима оценка за работата й.

Критиките не само не впечатлиха прокуратурата, но тя дори обяви, че е положителен герой в доклада. И отново повтори, че там не се предвижда независима международна експертиза, а само експертна помощ в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. "Всякакви внушения за препоръчана външна експертиза и двоен мониторинг на прокуратурата са некоректни и омаловажават професионалните усилия на прокурорите и следователите", обявиха от прокуратурата.

През декември и Борисов лансира идеята европейски експерти да наблюдават дейността на прокуратурата и осъществяването на съдебната реформа. "Бихме искали да ни помогнат в съдебната реформа със свои пратеници, да наблюдават всяка стъпка, която правим, и да сме сигурни, че реформата е в правилната посока. Ако нещо не се справяш и е видно, че хората не го одобряват, и искаме да стане по-добре, защо да не ни изпратят двама-трима експерти? Включително и в прокуратурата да отидат двама, които да наблюдават всичко, което се прави, за да са наясно колегите в Европа, че се полагат тези усилия", каза министър-председателят.

Изявлението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за възможно разделяне на България от Румъния по мониторинговия механизъм предизвика разнопосочни, в някои случаи дори комични коментари от депутатите. "Не всичко, което се случва в Румъния, е положително и реалистично. Има и малко политически момент. Ние засега държим положението", обяви председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова (ГЕРБ) пред "Сега". Според колегата й в комисията Георги Кючуков (АБВ) Юнкер не изразява позиция на ЕК, а по-скоро личното си мнение. "Ние сами си заслужихме подобни коментари. Но не смятам, че подобно нещо ще се случи. Това е просто предупреждение", обясни той.

Настимир Ананиев от ДБГ обяви, че Реформаторският блок скоро ще има позиция по въпроса. А излезлият в опозиция, но част от РБ, лидер на ДСБ Радан Кънев отдаде успеха на Румъния на създадената още преди присъединяването към ЕС институция за борба с корупцията по високите етажи на властта. "По същото време България се посвети на поредица от буфосинхронни уйдурми, които да прикрият трайния политически консенсус сред политико-бизнес кръговете, че техните висши представители трябва да останат недосегаеми за закона. Положение, което с охота е гарантирано от прокуратурата, лобитата в съдебната власт и другите регулатори и контролни институции, както и от пропагандната машинария, имитираща медии", заключи Кънев, цитирайки бившия правосъден министър Христо Иванов, който вчера публикува унищожителна статия срещу главния прокурор и корупцията в профила си във "Фейсбук".