Мая Манолова при казанджиите в Тополи (видео)

Новините

16-02-2016, 16:45

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обмудсманът Мая Манолова беше в село Тополи днес по покана на сдружение "Българска домашна ракия". Казанджии от цялата област се бяха събрали днес тук, за да изразят недоволството си от промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

Недоволните са категорични, че поправките в закона обслужват големите производители на спиртни напитки. Оплакват се, че намалената вместимост на казаните от тон над 500 литра и ограничението за шест месеца работа в годината, ги обричат на закриване.

Ние не можем да работим 6 месеца и 6 месеца да стоим – с какво ще се храним през тези 6 месеца, как ще се издържаме?, питат казанджиите и обясняват, че всичко изнесено като доводи за приемането на проемните закона е манипулация и лъжа. Лъжа е, че само пенсионери се занимават с дестилация на ракия, много млади хора си вадели хляба с това, лъжа е, че в селските казани хигиената е лоша, манипулация са всички ограничения за вместимостта, тъй като те ще нарушат технологията и ше влошат качеството на продукцията.

Професионалистите са категорични, че никой не може да се отрови с домашна ракия, а случаят в Якоруда доказателно е причинен от промишлен спирт. Ограниченията за казаните ще доведат до много повече инциденти, защото сега нелегалните производители ще продават евтин алкохол без конкуренция. "Домашната ракия била вредна, още малко ще започнат да ни внушават, че и домашната лютеница и компотите са по-лоши от тези в магазина", подкрепи недовлните Мая Манолова. "Аз съм убедена, че те удрят по малкия бизнес и на практика ви обричат на фалит. Затова още миналата година дадох промените на КС. Надявам се, че справедливостта ще възтържествува и старото положение ще се върне", обърна се тя към казанджиите.