Юнкер: Ще разделим България от Румъния

Новините

16-02-2016, 06:02

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Юнкер поясни, че наблюдението над Румъния може да бъде снето в рамките на мандата на тази комисия, който приключва през 2019 година

Европейската комисия е на път да премахне мониторинга на Румъния заради постигнатите от нея успехи и да я отдели от България. "Ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели, процесът на мониторинг ще върви към своя край", обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел след среща с румънския премиер Дачиан Чолош в понеделник.

Юнкер поясни, че наблюдението над Румъния може да бъде снето в рамките на мандата на тази комисия, който приключва през 2019 година. "Няма тясна интимна връзка между това, което наричам рамката на България и рамката на Румъния", каза председателят на ЕК.

Румънският премиер настоя Европейската комисия да прекрати наблюдението на борбата с корупцията и съдебните реформи, тъй като страната му е изпълнила целите на Механизма за сътрудничество и проверка. Чолош допълни, че механизмът се е изчерпал.

ЕС въведе Механизма за сътрудничество и проверка като условие за приемането на България и Румъния през 2007 г. България е наблюдавана по 6 критерия, а Румъния – по 4, припомня dnes.bg. До момента Европейската комисия е публикувала 15 доклада с препоръки и отчет на изпълнението им за двете страни.