75 стотинки - минимална тарифа за такситата?

Не съществува методика на Министерството на транспорта за определя на себестойността на таксиметровата услуга в отделните градове

Дневната тарифа за такситата във Варна да е минимум 0,75 лева ще предложи днес работна комисия към Общинския съвет. Това научи Varnautre.bg от Димитър Карбов, които влезе в групата от общински съветници, представителите на таксиметровите компании и служители на общинската администрация, която трябваше да определи минималните цени за таксиметров превоз в града.

По закон всяка община трябва да фиксира минимум и максимум на тарифите. Това обаче не са направили в столицата и Благоевград например, но според Карбов единствено, защото законът не е предвидил наказания за неизпълнението на тази алинея. Досега минималната цена във Варна беше 60 стотинки за дневна тарифа и 70 за нощна. Реално таксита возеха на 79 ст. през деня.

След появата обаче на нов играч на пазара в края на миналата година, таксиметровият превоз в града влезе в условията на дъмпинг и една по една фирмите започнаха да свалят цените до минимално допустимите от 60 ст. за километър. Това предизивка гнева на останалите таксиметрови шофьори и съответните синдикати, които излязоха със своя методика и искане за цена от 1,20 лв. за километър през деня.

На последното заседание на комисията по транспорт към Общинския съвет, те заявиха, че ще протестират, докато местния парламент не фиксира минимална цена от 0,90 лева за км. Именно така се стигна до създаването на работната група. По време на заседанията й обаче станало ясно, че не съществува методика на Министерството на транспорта за определя на себестойността на таксиметровата услуга в отделните градове. Затова работната комисия сама изчислила разходите на водачите на база по-евтини автомобили и мининална печалба. Така се е стигнало до цената от 0,75 лв. за килоемтър, която се очаква да бъде предложена след малко на заседанието на постоянна комисия по транспорт, насрочена за 15 часа.