В Морската градина: Разпоредили укрепване на вече съборена сграда

Заповедта е подписана от Пейчо Пейчев в качеството му на временно изпълняващ длъжността кмет

Строежът в Морската градина на Варна се извършва въз основа на заповед за поправяне и заздравяване на сграда, издадена на 6 ноември 2015 г. Тя е издадена въз основа на констативен протокол от 20 октомври 2015 г., описващ опасна за живота и здравето на хората сграда. Постройката обаче е съборена през 2013 г., както е видно от множество снимки, публикувани от граждани и медии. Тези разкрития правят от гражданското сдружение "Варна диша", които са публикували заповедта в социалната мрежа.

Проверките за състоянието на сгради се извършват от постоянно действаща към общината комисия след подаден сигнал на заинтересовано лице или по служебен път. В случая инспекцията е възложена в период, в който настоящият кмет Иван Портних е бил в отпуска преди местния вот, а временно изпълняващ длъжността е бил заместник-кметът по финансите Пейчо Пейчев.

В констатоивния протокол от 20 октомври несъществуващата сграда, нуждаеща се от укрепване, е описана по следния начин: "...Стените на сградата...от плътни тухли... зидарския разтвор и тухлите са започнали да се разпадат...По фасадните стени на сградата се наблюдават диагонални пукнатини...Конструкцията не би издържала земетресение със средна интензивност...Констатираните сериозни дефекти, както и обстоятелството, че къщата е с масивна конструкция и петдесет годишния проектен експлоатационен срок на конструкцията е изтекъл, обосновава необходимостта от нейното незабавно поправяне... и заздравяване...".

Вр. и. д. кмет одобрява протокола на 6 ноември и на същия ден издава заповедта за укрепване - като принудителна административна мярка, според която собственикът ("Зърнени храни – Силистра" АД) на имота е задължен в рамките на 12 месеца да го укрепи.

Към момента не е ясно дали производството за проверката в имота е образувано по сигнал на заинтересовано лице или по служебен път и ако е така кое е длъжностното лице, което я е инициирало. Интересен детайл е и това, че проверката се случва във време, в което и. д. кмет е Пейчо Пейчев, който издава заповедта в последния работен ден преди встъпването на Портних във втория му мандат.

Защо главният архитект на общината и директорът на дирекцията по инженерна инфраструктура не са споменали заповедта при положение, че са посочени като контролиращи органи, питат екоактивистите. Според тях въпросната заповед е незаконосъобразна, а строежът съответно незаконен, тъй като основанието за издаването й е документ (констативен протокол) с невярно съдържание.

Припомняме, че миналата седмица представители на "Варна диша" инициираха протест пред имота в Морската градина, а кметът Иван Портних обяви, че случаят ще бъде даден на прокурор.