Веско Бранимиров: Академията на Динамо е абсолютен хегемон в Грузия

Спорт

15-02-2016, 09:52

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Варненският треньор оглави детско-юношеската Академия на тима от Тбилиси

От началото на 2016 г. варненският треньор Веселин Бранимиров оглави детско-юношеската Академия на Динамо (Тбилиси). Бившият защитник на Черно море и Нефтохимик вече веднъж е заемал такава позиция – в Металург (Донецк), а за последно работи като наставник на дублиращия тим на Лудогорец. Бранимиров сподели впечатленията си от Динамо, Академията, Тбилиси и Грузия в интервю за „Народно дело Седмицата“.

– Веско, как се стигна до назначението ти в Динамо?
– След като се разделихме с Лудогорец, трябваше да поема по нов път. Започнах да си търся работа, но желанието ми беше да е в чужбина. Всичко стана много бързо, а и периодът беше подходящ. Мой приятел агент ми каза, че след 15 дни в Динамо (Тбилиси) се освобождава позицията главен треньор на академията и да си пусна автобиографията. В деня, в който документално прекратих договора си, ми се обадиха и проведох интервю по скайп с все още работещия на тази позиция холандец Люк Нийлхолд. След 5 дни ми изпратиха билет и ме поканиха на още едно интервю в Тбилиси. Заминах и там вече имах събеседване със 7 човека от ръководството: вицепрезидента на клуба, съветника на президента, генералния директор, спортния директор, директора на академията, главния треньор на академията и неговия асистент. Преминах успешно и този разговор. След мен са идвали доста хора на интервю, но в края на краищата се спряха на мен. На 28 декември ми се обадиха и ми казаха, че са се спрели на моята кандидатура. В живота е така – затваряш една врата, а ти се отваря друга. Няколко причини са наклонили везните в моя полза – че съм руско говорящ и че вече съм изпълнявал вече тази длъжност в Украйна. Бях работил близо 14 месеца в Металург (Донецк) с помощта на Ники Костов, за което ще съм му благодарен винаги.

– Разкажи ни повече за самия клуб – за базата, за бюджета, за амбициите. Какво е моментното му класиране и в какви турнири участва?
– Динамо е най титулуваният и най-професионално развитият като структура клуб в Грузия. Тимът разполага с две бази. Едната е само за първия отбор. Тя е с три терена – два с естествено покритие и един с изкуствено. Другата е за академията на клуба и разполага с четири изкуствени терена с различни размери. И двете разполагат с леглова база, ресторант за хранене на отборите и административна част.

– Колко възрасти се развиват в Академията, на която си шеф? В какви турнири играят и имат ли в момента титли?
– В академията имаме 10 отбора от U-7 до U-17. Скоро ни предстои откриване на платена школа, в която ще има още 7 отбора. Предстои ни скоро и подписване на договор с една от частните академии в Тбилиси, в която тренират 400 деца и ще бъде като наш филиал. Под мое ръководство са 20 треньори. За миналата година 8 възрасти са станали шампиони. В настоящия момент само една възраст е на второ място във временното класиране, всички останали са лидери в своите първенства. Постоянно нашите отбори са канени на международни турнири. Ние също в момента работим по организацията на силен международен турнир в Тбилиси, който ще се проведе в края на май месец. Турнирът е на името на Виталий Дараселия – велик грузински футболист, загинал нелепо в автомобилна катастрофа.

– Какви и по колко време са твоите ангажименти?
– Моите задължения в академия са от сутрин до вечер. Задачата ми е да обучавам треньорите и да спускам единна методика за работа в академията.

– Кой е треньор на първия тим и какъв е контактът помежду ви? За какво се съветвате взаимно и взима ли често играчи от школата при мъжете?
– Старши треньор на първия отбор е словакът Юрай Ярабек, който беше назначен преди 20 дни. Още не съм се запознал с него, защото отборът след назначаването му замина на лагер в Турция. Доста млади играчи от академията тренират и някои от тях играят за първия отбор на Динамо.

– Какво е нивото на футбола в Грузия?
– В Грузия има много талантливи играчи, както и в България. Знаете, че преди време грузинците са ги наричали бразилците на Съветския съюз. Техниката е отличителната им черта. Имат проблеми с физиката. Множество чуждестранни специалисти са оставили отпечатък в развитието на младите грузински футболисти. Тук са работили треньори от Чехия, Испания и Холандия. Целенасочената работа с подрастващите и изповядването на единна философия обучава младите футболисти и вдига нивото им до високи стандарти. Индивидуалното обучение на най-талантливите играчи също е основен фактор за развитието на грузинските таланти. Другият фактор за прогреса е даването на шанс за изява в по-горни възрасти на младите футболисти. Например в дублиращия отбор играят множество състезатели родени 2000 и 2001 г. Абсолютно същата е ситуацията и в по-долните набори.

– Какво е цялостното им ниво в работата при подрастващите?
– С нивото на работа с подрастващите съм запознат с няколко отбора, които са предимно от столицата. Това са ФК Локомотив и ФК Сабуртало. И двата отбора са ни основни конкуренти и имат силно развити академии. И двата отбора имат отбори във Висшата лига на Грузия и множество млади таланти имат поле за изява в професионалния футбол. Някои от тях в последните години дори осъществяват много добри трансфери в отбори от Украйна, Белгия и Холандия.

– В сайта на академията на Динамо има снимки, на които децата от школата са с Матеус и Роналдо. Как са се осъществили тези срещи с тях?
– Кристиано Роналдо е бил поканен лично от президента на клуба Роман Пипия да присъства на откриването на юношеската академия на Динамо. Също така на посещение е идвал и легендарният Лотар Матеус. Президентът на клуба е много амбициозен човек, който до момента за краткия 4-годишен период, откакто е взел клуба, го е развил на много високо ниво. Подсигурил е прекрасни условия за работа както в първия тим, така и в академията. Стадионът на Динамо е ремонтиран основно и е едно прекрасно съоръжение на високо европейско ниво. Неслучайно през август миналата година тук се е играл финалът за Суперкупата на Европа между отборите на Барселона и Севиля.

– Разкажи ни малко и за Грузия и Тбилиси – какъв е животът там?
– Грузия е една страна с прекрасна природа. С излаза си на Черно море и с красивите планини страната е любимо място на много туристи, обичащи летния и зимния туризъм. В страната има множество курорти, които са непопулярни за нас. Посещавани са от много руски, азербайджански и арменски туристи. Езикът на грузинците е доста труден за говорене и четене. Имат си собствена азбука, като в света няма друг такъв аналог. Повечето хора говорят руски, а по-младото поколение – и английски език. Тбилиси е най-големият град и столица на Грузия. Около 1 ,5 милиона жители живеят в този много красив и интересен град, разположен в ниското и заобиколен от планини и с преминаваща през целия град река Тквари. Старата и новата част на Тбилиси го правят привлекателен за много хора.

– Ти как си устроен – с теб ли е семейството?
– Условията, които са ми предоставени за работа, са много добри. Бих казал най-добрите, които съм получавал в досегашната си кариера като треньор. Живея в двустаен апартамент в близост до базата на Академията. Това, което ми липсва, обаче са близките ми и приятелите. С тях се чуваме често по телефона. Разполагам със собствен нов служебен автомобил Хюндай Акцент. Също така имам и асистент, който много ми помага във всичко. Комуникацията с треньорите става лесно, защото повечето от тях говорят руски и английски език. Трудно комуникирам с младите таланти, защото те, освен грузински, не говорят друг език. А на мен все още ми е доста трудно да се науча да говоря, но напредвам с бавни темпове.

– Има ли други българи там и ти би ли завел някой твой сънародник в клуба?
– Други българи няма тук, освен ако не броим Сашко Попоски, който е македонец с български паспорт. Работил е в Славия и сега е треньор по физическа подготовка в академията. Иначе с удоволствие бих взел на работа наши български треньори, но ще е много трудно. Не заради качествата им, а единствено и само заради езиковата бариера.