Само 344 000 членове стоят зад партиите в парламента

Новините

15-02-2016, 08:34

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

БСП все още е с най-голям числен състав и най-добре организирана партийна структура

343 753 партийци има в държавата. Това показа проучване на "24 часа" сред членския състав на основните политически сили в Народното събрание. В проучването обаче не влизат малките партии, които не минаха 4-процентовата бариера на последните парламентарни избори.

Единствената партия с възходяща тенденция в членската маса е ГЕРБ. 86 000 са съпартийците на Бойко Борисов към момента. Преди година членската маса на партията бе с 3000 по-малко, сочат данни в централата. За членството си в ГЕРБ плащат по 2 лв. на година, което е 16,6 стотинки на месец.

БСП все още е с най-голям числен състав и най-добре организирана партийна структура. Последното преброяване на червените редици не е приключило, но предварителните данни показват около 105 хиляди членове. Тенденцията на столетницата в последните години е към намаляване на членската маса - от около 1 милион, с колкото се хвалеше БСП през 1989 г., през четвърт милион по времето на Жан Виденов до 130 хиляди отпреди 2 г. под ръководството на Сергей Станишев. За намаляването на членовете допринесе и отцепването на АБВ, а процесът ще се задълбочи след учредяването на две нови леви партии - на депутата Георги Кадиев и на бившия издател на “Дума” и шеф на движение "Русофили" Николай Малинов.

"Мит е тезата за спад в броя на членовете за последната 1 г. Спад има, но това е постоянен процес от години и се дължи основно на възрастовата ни структура", каза зам.-шефът на БСП по организационните въпроси Бойко Великов. Големият проблем, който БСП така и не можа да реши, е именно застаряващата членска маса. Същевременно се приемат много нови членове.

Изчистването на структурите от "мъртви души" е процес, заради който лидерът Михаил Миков отнася доста критики от вътрешните си опоненти. Занимаваме се с инвентаризация, а не правим политика, критикуват те. Социалисти дори се шегуват, че им се слагат чипове като на животните. За първи път след 1989 г. се прави истинско преброяване и ще имаме реален поглед върху членската ни маса, обясни Великов. Той разказа, че досега списъците с членове са били изготвяни само в структурите по места и никой в централата не е имал реална представа за точния им брой.

В електронен регистър влизат всички основни партийни структури, които са около 8000. Общинските и районните пък са 299 на брой. “Проблемът с преброяването не е административен, а политически, защото делегатите на конгреса трябва да се избират въз основа на реално представителство”, каза Великов.

Прогресивна скала за членски внос в зависимост от доходите са въвели от БСП. Пенсионери и студенти плащат по 10 стотинки на месец. До 2 лева плащат членовете с месечен доход до 1000, а по-богатите заделят до 1% от доходите си. В скалата не влизат депутати, министри, зам.-министри и членове на политически кабинети, шефове на агенции и дирекции, областни управители, кметове, общински съветници и евродепутати, за които е разписано, че на месец дават за партията 10% от заплатата си, като парите им се събират на “Позитано” 20.

14 753 членове и два пъти повече регистрирани симпатизанти - 31 253, отчита АБВ. Макар и само на 2 години, партията на Георги Първанов има 1203 клуба и няма организации само в 48 от всички 265 общини.

Минималният членски внос в АБВ е 10 стотинки за пенсионери, безработни и учещи се. Останалите плащат членски внос по лична преценка, но не по-малко от 2 лв., гласи уставът. Най-висшестоящите дават по 20 лв.

С 66 хиляди души ДПС се нарежда на трето място сред партиите. Това са последните данни от миналата година, съобщи съпредседателят на партията Рушен Риза. Той обясни, че в началото на всяка година задължително се правят отчетни събрания, които показват моментното състояние на партията. В централата все още не е правен анализ как ще се отрази на ДПС създаването на новата партия на Лютви Местан, но депутати не очакват да има голям отлив на членове.

2500 са местните структури на ДПС, като отделно партията има над 1500 младежки структури и 1000 женски. Минималният членски внос в ДПС е 50 стотинки, а нагоре сумите са диференцирани по скала - 5 лв. за селски кметове, 20 за общински и за съветници, 50 лв. за депутати.

От 1 милион старата десница се стопи на 40 хиляди души

От над 1 милион членска маса в зората на демокрацията старата десница - в лицето на СДС и отцепилите се от него през годините партии, падна на около 40 хиляди. 12 хиляди са днес членовете на СДС. Вносът за редовите е 1 лв. на месец, за депутати и министри - 100 лв. Кметовете на областни центрове дават в партийната хазна по 80, а тези на общини - по 50 лв. Допреди година ДСБ отчиташе около 15 000, но тук влизат и симпатизанти, не само членовете на партията. Първите са заложени в устава на формацията и не плащат вноски.

От ДСБ не отговориха на запитването на "24 часа" колко е членската им маса днес. Не е ясно как се е отразило напускането на зам.-председателския пост от Петър Москов и дали това е довело до отлив на пълноправни и симпатизиращи в редиците на партията на Радан Кънев.

Над 700 са новоприетите през 2015 г. в партията на Меглена Кунева “Движение България на гражданите”. За 2014 г. към Сметната палата ДБГ отчита 9315, т.е. с новите членската маса при всички случаи надхвърля 10 000. В края на април ще е ясно точното число.

Най-голям наплив към партията има в областите Благоевград, Бургас, Сливен, София, Стара Загора, Смолян, Кюстендил, Добрич и Пловдив. От членски внос в ДБГ, който е в размер 1 лев на месец, са освободени студентите и пенсионерите.

ВМРО разчита на 20 хиляди, при Симеонов има скок на членовете

Около 20 000 е членската маса на ВМРО по данни от последния конгрес на войводите. По-точни данни ще имаме след април, когато е конгресът, съобщи лидерът Красимир Каракачанов. ВМРО не води статистика за симпатизантите си.

На структурите по места обаче винаги се обръща сериозно внимание. Преди местните избори през есента ВМРО е имало 476 местни организации. Тъй като на всяко заседание на ръководството утвърждавали създаването на поне 2-3 нови, се предполага, че броят им вече наближава 500.

1 лв. е минималният членски внос при войводите. Общинските съветници от партията внасят повече - 10-20% от заплатите си, които отиват предимно за клубовете по места. Хората от ръководствата на различни нива обикновено плащат по 5-10 лв. членски внос.

По данни от миналата година членската маса на НФСБ е била около 12 000 души, сега наближават 15 хиляди, съобщи лидерът Валери Симеонов. Отчет на симпатизантите партията също не води. Структурите по места са около 560. За такива се водят организации с минимум 5 членове. Минималният членски внос за НФСБ е 1 лв. Оттам нататък расте прогресивно в зависимост от доходите на хората.

“Атака” никога не е изнасяла данни за членски състав. Не води отчет и за броя на симпатизантите. За нас по време на избори са гласували стотици хиляди, коментира депутатката Миглена Александрова. В организационно отношение структурите на “Атака” са разделени на 6 зони в страната, като за всяка се определя отговорник. Членският внос не е закован. Всеки дава колкото може, защото има бедни хора, за които всеки лев е важен, каза още Александрова. Всичко, постъпило в касата на партията, се отчита в Сметната палата, допълни тя.