Младите балетни артисти от училището по изкуствата с нов спектакъл

Варна Лайф

13-02-2016, 11:19

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За първи път в историята на специалност "Класически танц" на сцената на операта се поставя авторски балетен спектакъл за деца

Балетен спектакъл "Малечка-Палечка" ще представят на 14 и 20 февруари от 18.00 ч., на сцената на Държавна опера – Варна, Национално училище по изкуствата “Добри Христов“ и балетна школа към училищното настоятелство. За първи път в историята на специалност "Класически танц" на сцената на операта се поставя авторски балетен спектакъл за деца. Хореографията, музиката, либретото, дизайнът и изпълнението на костюмите, гримът, сценографията и режисурата на спектакъла обединяват таланта, изпълнителските умения и усилията на учителите и учениците от І до VІІІ клас, учителите и учениците от художествените специалности в училището и възпитаниците на балетната школа към Училищното настоятелство. 

Балетът "Малечка-Палечка" откликва на нуждите на варненската публика от детски балетни спектакли, с което да предизвика у малчуганите интерес към балетното изкуство.

Спектакълът включва и Балетни миниатюри в изпълнение на ученици от І до ХІІ клас, с хореографии по музика на класически и съвременни автори, подготвена от балетните постановчици Елица Калова, Биляна Георгиева, Десислава Стойнешка, Цветалина Нахабедян и Нина Иванова. Следващият Концерт - спектакъл на специалност "Класически танц" в НУИ "Добри Христов" ще се състои на 23 април 2016 г., отново на сцената на Държавна опера – Варна.Партньорството между НУИ "Добри Христов" – Варна и ТМПЦ – Варна включва и участието на ученици в балетните спектакли "Лешникотрошачката", "Кармен Данс", "Жизел", "Шехерезада", "Пепеляшка" и "Турандот".