Омбудсманът обеща: Край на вечните длъжници

Парите

13-02-2016, 09:20

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Законът трябва да осигури баланс между интересите на длъжниците и кредиторите

Десетки хиляди българи са останали без дом заради невъзможност да покриват задълженията си. Те са принудени да разпродават имуществото си и въпреки това продължават да изплащат дългове до края на живота си. Това алармира омбудсманът Мая Манолова по време на дискусия, организирана от КНСБ, за необходимостта от законодателно уреждане на фалита на граждани. Страната ни е единствена в ЕС без такава правна възможност наред с Румъния, където обаче вече е внесен законопроект в парламента. "Ангажирам се да бъде изработен такъв законопроект и той да влезе в парламента до края на годината, нагледала съм се на хиляди съсипани съдби", заяви Манолова. На дискусията бяха обсъдени два законопроекта. Единият е изготвен от АБВ и от март 2015 г. отлежава в Народното събрание. Другият е на Асоциацията за финансова коректност, който в голяма степен преписва румънския законопроект.

Според омбудсмана, законът трябва да осигури баланс между интересите на длъжниците и кредиторите. "От една страна трябва да бъдат защитени хората като се премахне явлението "вечни длъжници" и им се даде втори шанс да продължат нормално живота си", каза Манолова. От друга страна трябва да се намерят механизми, които да защитават кредиторите и те бързо да могат да получат вземанията си или част от тях.

Възможност за обявяване на частен фалит трябва да се даде само за добросъвестни длъжници и да се гарантира, че от нея няма да се възползват хора, които умишлено стигат до несъстоятелност, смятат всички участници в дискусията. "В страната има около 1 млн. граждани длъжници, и ако се даде възможност кредиторите да започнат несъстоятелност срещу тях, може да се окажем със стотици хиляди производства", посочи Мая Манолова. Заради невъзможността да обявят фалит у нас все повече българи правят това в други европейски страни, като например Великобритания, с искане съдебното решение да бъде признато в България, съобщиха от Асоциацията за финансова коректност. Оттам смятат, че докато у нас няма такава правна възможност, този процес ще расте лавинообразно.