Армията се връща по цялата граница

Новините

13-02-2016, 09:07

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заради очакваната бежанска вълна военните ще получат право да охраняват суша, въздух и вода

Заради очакванията, че топлото време ще отприщи нова бежанска вълна, управляващите се разбързаха с изпращане на армията на границата. Депутати от управляващото мнозинство спешно внесоха промени в Закона за отбраната, която връща войската на границата. Това стана само дни след като Съветът на коалицията реши, че трябва да ангажира войската да помага на полицията. Промените в закона са подписани от депутати от всички политически сили.

"Работим в посока да дадем възможност на българската армия, ако това се наложи, да се включи по-ефективно в охраната на границите заради бежанската криза", заяви в сряда вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Тя обясни, че военните може да оказват съдействие при охраната на границата в съвместни екипи с граничари да осигуряват физическо присъствие и техника. "Не става дума за постоянно присъствие, а в случай на извънредна, кризисна ситуация, ако ресурсът на МВР не позволява да се гарантира цялата сигурност, да се обръщаме към съдействие за армията", уточни Бъчварова. Армията обаче ще бъде въоръжена и ще може да използва оръжие.

В момента войската има ангажимент само по охрана на въздушното пространство, а полицията се грижи за сухопътната и морската граница. Промените обаче изненадващо предвиждат армията да бъде ангажирана по опазване на всички видове граници. Конкретните й задачи ще бъдат определени с решение на Министерския съвет. Така реално няма да има ограничение по мисиите на армията, които ще изпълнява.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев, който е и зам.-председател на комисията по отбрана и бивш зам.-министър обясни, че непосредственият повод тези промени да се правят точно сега е усложнената геополитическа обстановка, случващото се по границите ни, както и усилията, които е полагало МВР през последните месеци и години. От думите на Радев се разбра, че други държави вече използват армиите си по-активно и ние едва ли не сме останали последни. В края на януари Австрия изпрати войници по границата си със Словакия. Унгария също включи въоръжените си сили срещу бежанците.

Решението на българските депутати да внесат законопроекта идва само дни преди срещата на Вишеградската четворка, на която ще присъства премиерът Бойко Борисов. Там ще бъде обсъден план за засилване на охраната на южните граници на България и Македония.