Мая Манолова "инспектира" ракиен казан във Варна

Новините

12-02-2016, 15:19

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Собственици на малки обекти за дестилиране на алкохол я чакат в с. Тополи

По инициатива на собственици на казани за варене на домашна ракия от Варна и региона омбудсманът Мая Манолова ще посети един от тях - в с. Тополи. Визитата е планирана за 16 февруари, в 13 часа. Преди около месец, представители на сдружение "Домашната ракия" дойдоха в откритата от обществения посредник приемна в гр. Добрич с покана да се увери "на терен", че промените в Закона за акцизите и данъчните складове "удрят по малкия им бизнес и на практика ги обричат на фалит".

Според новите разпоредби собствениците на малки обекти за дестилация на алкохол могат да работят само 6 месеца в годината – от 1 юли до 31 декември. Ако искат да варят алкохол извън този период, ще трябва всеки път да уведомяват Агенция "Митници".

"Нашето грозде го берем от 1 до 15 октомври, бързата ферментация е един месец. Декември месец джибрито спира да ферментира, защото става студено, става напролет", оплакаха се тогава при срещата си с Мая Манолова казанджиите.

Още на 21 декември м.г. омбудсманът сезира Конституционния съд, с аргумента, че е нарушен принципът на свободната стопанска инициатива: "Наистина е крайно несправедливо под благовидния предлог, че по този начин ще се бори със сивата икономика, правителството и парламентът да правят промени, които да ограничават селскостопанската дейност на българските граждани. В случая се налагат ограничения върху малките субекти без по никакъв начин да се пипат по-големите – не е нормално правилата за една стопанска дейност да се променят в движение", категорична е в позицията си Мая Манолова.