Строежът в Морската градина на Варна на прокурор

През годините в документите на общината площта на сградата е нараснала почти тройно

Кметът на Варна Иван Портних дава на прокуратурата строежа в Морската градина. Под прикритието на ремонт на съществуваща сграда, там се строи нова. Оказва се, че през годините в документите на общината площта на сградата е нараснала почти тройно, предаде Нова телевизия. От общината са категорични – според документите няма нарушения, това е ремонт на старата сграда с площ 344 квадратни метра.

"В скицата има заснета категорично сградата с площ 344 квадратни метра. Туй нещо може да се влезе има специалисти независими, които могат да измерят, да нанесат, да сравнят, да видят има ли отклонения от това, което е било 2011 г., когато е сключена сделката", обясни гл. архитект на Варна Виктор Бузев.

"Съдът е констатирал, че първоначалната постройка, изградена 36-та година е 123 квадрата и е на един етаж. От там нататък тя става двойна, сега става тройна", обясни Славена Панайотова от гражданското сдружение "Варна диша".

Природозащитници показват и началото на градежа. Вижда се, че на практика на мястото къща няма, а багер събаря останки от стени. От общината показват всички документи.

Площта на сградата е такава и в заповедта за деактуването на имота, подписана от Кирил Йорданов. В документите, с които същият имот е обявен за продажба обаче само няколко месеца по-рано, площта е 145 квадратни метра и е посочена възможност за пристояване и надстрояване.

"Ще сезираме прокуратурата за истинността на документите, но това, което заварихме, вие го виждате, предоставили сме ви го и виждате, че там, поне на хартия нещата изглеждат така както го обясни главният архитект", обясни кметът на Варна Иван Портних.

А според валидното разрешително за имота, в момента собственикът има право да ремонтира и укрепва едноетажна вила. Така че проверките на иваче забраненото строителство в парка продължават.

"Тази забрана не се харесва на страшно много хора и знаете какъв натиск ми е бил упражняван, но виждате, че ние нов обект там никога няма да допуснем", закани се кметът Иван Портних.