Сдружение помага на деца с поведенчески и комуникативни проблеми

Мисия Варна

12-02-2016, 10:59

Снимка:

karindom.org

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По проект, финансиран от Фондация "Лале"

Пет семейства с деца на възраст от 3 до 7 години с поведенчески и комуникативни проблеми са подкрепени по проект на Фондация "Карин дом" чрез индивидуално консултиране, групови тренинги, социална и ресурсна подкрепа.

В продължение на няколко месеца психолозите Ивелина Кръстева и Милкана Михайлова и социалните работници Диана Настева, Ивелина Митева и Милена Енева помагаха на родителите да преодолеят вътрешните бариери за търсене и получаване на помощ, да осъзнаят активната си роля в развитието на своето дете, да придобият знания и умения за справяне и др.

Родителите са различни, но всички в една или друга степен научиха и осъзнаха, че ще успяват да помогнат на своето дете и да се справят с предизвикателствата на ежедневието, ако непрестанно се развиват – като търсят начини за преодоляване на трудностите в семейството, като активно използват вътрешните си ресурси за справяне, като изграждат реални очаквания към околните, към себе си, към детето; като са активни в процеса на развитие на детето си, като търсят помощ от специалисти и др.

Проектът на "Карин дом", наречен "Семейно-ориентираният подход: инструмент за превенция на институционализацията на деца с увреждания", е финансиран от Фондация "Лале" в рамките на програма "Вяра в децата и семейството". Сдружението помага на още 15 семейства чрез екип специалисти в "Мобилен център за работа с деца" и "Тренинг център за младежи".