Турция забрани на Доган и Пеевски да влизат на територията й

Новините

12-02-2016, 08:48

Снимка:

24 часа

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заради антитурски позиции след кризата със сваления руски самолет

Турция е издала забрана на нейна територия да влизат почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски.

Тази информация бе официално обявена от посолството на Турция в София. Часове преди това се появи в близкия до президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган вестник “Сабах”. Според изданието забраната за влизане на Доган и Пеевски на територията на Турция била издадена преди няколко седмици. Медията цитира телевизия Star, според която мярката е наложена заради “антитурските му позиции след кризата с руския самолет”.

В някои български медии е бил получен вчера мейл без подпис с надпис Посолство на Турция, в който пише следното: “Във връзка с отправени към посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски бихме искали да потвърдим, че забраната е факт”. Под този мейл има линкове към въпросните две публикации в турските медии. До късно вечерта нямаше официално потвърджение дали това е позицията на държавата Турция, или е медийна провокация.

Представителка на дипломатическата мисия на Анкара в София, която не пожела да се представи, заяви пред БНР, че нито може да потвърди, нито да отрече информацията, а на последвало запитване от вестник “24 часа” от посолството заявиха, че всички отговорни служители вече си тръгнали.

“Ако такава забрана е налице, тя показва по недвусмислен начин, че позицията на почетния председател на ПП “Движение за права и свободи” г-н Ахмед Доган, която аз категорично подкрепям, е била правилна и е постигнала своята цел - защита на българските национални интереси”, написа в изявление до медиите Делян Пеевски. От ДПС пък заявиха, че няма да коментират в подробности, докато не видят официален документ от компетентна институция.

В кулоарите на парламента обаче политици от различни групи коментираха неофициално, че такава забрана е мечешка услуга за новата партия на Лютви Местан, чиито горещи връзки с посолстото на Турция излязоха на светло, когато той се кри за часове в дома на посланик Сюлейман Гьокче преди свалянето му от председателския пост в ДПС и изключването му от партията. През това време течаха опити премиерът Бойко Борисов да приеме телефонни разговори с колегата си Давутоглу и да вземе страна по конфликта.

В кулоарите на парламента вчера депутати коментираха оживено, че никога Ердоган не е припознавал ДПС като “протурска партия”. На последните парламентарни избори в Турция преди Лютви Местан да поеме председателския пост, изселниците ни там са гласували твърдо против Ердоган. Българските турци симпатизират и до днес на Кемал Ататюрк.

По време на скандала с отстраняването от ДПС на Местан се появиха информации, че е имало заплахи към активисти. “Имате роднини в Турция, ще бъдат притискани”, бил един от аргументите защо трябва да бъде подкрепен Местан.

Бившият шеф на Шесто в ДС създаде вчера измислен скандал с награда на Ахмед Доган, на когото военният министър забранил да влезе във военния музей, за да получи почетния знак за лидерство “Стефан Стамболов” за личен принос към държавността.

В един сайт Димитър Иванов твърди, че това се е случило, а наградата давали малко известни научни звена като Институтът за изследване и развитие на лидерството, Институтът за изследване на населението и човека и Националният военноисторически музей. От името на Доган приза му получил Станислав Анастасов, зам.-председател на ПГ на ДПС. Военният министър Николай Ненчев опроверга снощи твърденията на проф. Димитър Иванов, който бил директор и на Института за изследване и развитие на лидерството.

Не било вярно, че служебни лица от Министерството на отбраната забранили на Доган да влиза във военния музей. В съобщението на пресцентъра на МО се казва още: “Ние живеем в свободна и европейска държава. Аз като министър на отбраната нямам право и никога не бих си помислил и позволил да ограничавам достъпа до обществени сгради и места в България на когото и да е било. Военноисторическият музей е прекрасно място за патриотично възпитание и почитане паметта на героите на България. ”

В ДПС също не бяха чували, че е имало някакъв проблем с достъпа на Доган до музея. Негово право е да прецени дали може да се отзове на получена покана, или не, коментираха от партията неявяването на почетния си председател на награждаването.

Българското МВнР засега няма официална реакция за решението на Турция, стана ясно от изявление на говорителя на ведомството Бетина Жотева. По думите й “турската държава е суверенна и няма дипломатическа практика, по силата на която две страни да се уведомяват за подобни решения предварително”. Жотева увери, че Външно работи по случая, предвижда се активна дипломатическа комуникация. “МВнР спазва всички правила и дипломатически изисквания, като това се отнася за всички български граждани”, каза още говорителят на министерството.