Връщат само 50% от ДДС за колите

Парите

12-02-2016, 08:31

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От НАП са поели ангажимент да въведат вътрешни правила, гарантиращи обективност при извършването на проверки върху личната употреба на служебно имущество

При покупка на автомобил на фирмите ще се връща само 50% от ДДС-то. За да се приложи това правило обаче, първо трябва да получим разрешение от Европейската комисия. България ще поиска изключение от правилата за облагане с ДДС по отношение на пътните превозни средства, а указанието на НАП за прилагането на т.нар. данък уикенд ще бъде допълнено с нови пояснения, стана ясно на провела се вчера среща в Министерството на финансите.

В срещата участваха председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, министърът на финансите Владислав Горанов, изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов, изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов и експерти.

В искането за дерогация до ЕК ще се предложи да се ограничи правото за приспадане на данъчен кредит до 50% за пътни превозни средства, по аналог на договорените изключения от Великобритания, Естония, Латвия, Полша и Румъния. Целта е да се облекчат правилата за плащане на ДДС при използване на служебната кола и за лични нужди. В момента правилата за отчитане доколко автомобилът се използва от собственика, шефовете или служителите за техни лични нужди доста затрудняват бизнеса. С готвените промени ще се облекчи счетоводното отчитане, коментират от МФ. Одобрението от Брюксел за новите правила обаче се очаква най-рано до края на годината. В близките седмици предстоят допълнителни консултации за определяне на точния обхват на исканата дерогация.

На срещата са коментирани очакванията на бизнеса и на НАП по отношение на декларирането на ДДС, като е споделено общото виждане, че този данък е дължим винаги, когато става дума за лична употреба на служебни активи, но механизмите на отчетност могат да бъдат улеснени. В разговора е постигнато съгласие с бъдещи промени в данъчните закони да бъде уреден въпросът за облагането на фирмените разходи за служебно имущество, когато то се предоставя за лична употреба на служителите. Общо е становището, че това може да стане с облагане на разходите на фирмите, а не на доходите на гражданите, което ще увеличи приходите в бюджета, но няма да затруднява бизнеса. Тези промени в закона ще станат факт съвсем скоро, като вероятно разходите за тези активи ще се облагат с еднократен данък във фирмата от 10%, както в момента е режимът за представителните разходи. Така ползването на служебната кола от шефа няма да се счита за негов личен доход и няма да се дължат осигуровки.

На срещата е пояснено, че ползването на данъчен кредит за придобитите стоки може да бъде отложено за срок до 12 месеца, като в това време компаниите могат да прецизират съотношението служебна/лична употреба на активите си и не се налага да начисляват ДДС за личното им ползване. От НАП са поели ангажимент да въведат вътрешни правила, които да гарантират обективността при извършването на проверки и ревизии при контрола върху личната употреба на служебно имущество.