81 години швейцарска прецизност между 5 етажа във Варна

Животът

11-02-2016, 18:47

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Живущите в старата кооперация гордо се возят на най-стария действащ асансьор в града

Смятаната за първата жилищна кооперация във Варна се намира на булевард "Приморски". Именно тук, на номер 59, все още петте етажа обслужва 81-годишният "Шиндлер", разказва БГНЕС.

Живущите в старата кооперация гордо се возят на най-стария действащ асансьор във Варна. Съоръжението е монтирано през 1935 година с марка "Шиндлер". Швейцарската компания се занимава с вертикален транспорт от 1874 година.

"Мерцедесът" на асансьорите вече 81 години функционира безотказно. При това е много по-тих и надежден от много от съвременните подемни съоръжения. Запазен е в почти оригиналния си вид, като са му подменени само някои дребни детайли. Кабината изглежда съвсем ретро. Изработена е от дърво, като за врата има плъзгаща се решетка.

Индикатор за това на кой етаж се намира кабината не е нужен, защото шахтата е открита и обградена с телени мрежи. Асансьорът на "Приморски" 59 има подемност от 200 килограма и може да вози трима души, но за да не се стига до претоварване, се препоръчва в кабината да не се качват повече от двама.

Сградата на булевард "Приморски" 59 е построена през далечната 1933 г. Смята се, че е първата жилищна кооперация в града. Проектирана е от Стефан Венедикт Попов. Първоначално е била курортен дом, носещ името "Плаж Варна". На последния етаж в сградата е живял и творил един от най-интересните родни автори на исторически романи Цончо Родев. Писателят също се е возил в ретро асансьора.