Грипът настъпва – още 130 с настинки за ден във Варненско

Най-засегнати са децата, утре решават за епидемия

452-ма души от Варненска област са заболели от остри респираторни заболявания през първите три дни на седмицата, като само през последния регистрираните случаи са около 130. В бройката влизат и хора със симптоми на грип. За сравнение през цялата предходна седмица заболелите бяха около 490.

Заболяваемостта продължава да се увеличава във всички възрастови граници, с изключение на хората над 65 години, каза за Varnautre.bg д-р Янка Драганова, началник на Отдел "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Най-засегнати са децата между 5 и 14 години.

На практика областта е в предепидемична обстановка, като според данните за миналата седмица нивото на заболяваемостта е била по-високо от средното за страната - 147 на 10 000 души при 130 на 10 000 души.

Здравние власти ще продължатда анализират данните до утре, за когато е насрочено съвещание на Областната комисия за борба с грип и остри респираторни заболявания. На него ще стане ясно дали ще бъде обявена грипна епидемия.