500 млн. евро за земеделските производители през 2016 г.

Парите

10-02-2016, 16:59

Снимка:

МЗХ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отварят две от най-желаните от бизнеса мерки

Финансов ресурс в размер на над 500 млн. евро ще бъде на разположение на земеделските производители през тази година. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на Четвъртата национална среща на земеделските производители в курорта Златни пясъци. Тя допълни, че се предвижда да бъдат отворени две от най-желаните от бизнеса мерки по Програмата за развитие на селските райони – за инвестиции в земеделски стопанства и в преработка/маркетинг на селскостопански продукти.

"Планирани са приеми и по други мерки за частни бенефициенти. Бизнесът вече има проектна готовност и визия за модернизиране на стопанствата", посочи Танева и припомни, че миналата година земеделските производители са получили финансиране в размер на 350 млн. Евро.

По време на срещата министър Танева отправи апел да бъде учредена организация на производители, а не всяка седмица да се учредява нова браншова организация. "Най-важно е обединението на земеделската общност , защото това позволява един много по-добър административен капацитет , което е гаранция за намирането на възможните решения, които са най-добри за сектора и за неговия растеж", категорична бе Танева.

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев припомни, че до 15 февруари всички площи, които се използват от земеделските производители с валидно правно основание, трябва да бъдат регистрирани, за да могат да бъдат заявени за подпомагане. Вторият важен елемент за предстоящата кампания са т.нар. бели петна, за които таксата за ползване също трябва да бъде заплатена до 15 февруари.