За първи път във Варна ще се проведе обучение по приготвяне на "жив хляб"

Животът

10-02-2016, 14:50

Снимка:

uti.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Водещ ще бъде хлебарят Пресиян Петров от школата на "Братя хлебари"

За първи път, във Варна ще се организира майсторски клас по приготвяне на жив хляб. Група от бъдещи студенти в Инсититу за кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт във Варна и любители на здравословното хранене ще имат възможността да се запознаят с методите и техните по приготвяне на лечебния хляб с жив квас. 

Водещ на обучението ще бъде хлебарят Пресиян Петров от школата на "Братя хлебари" в София, който е придобил опит при едни от най-добрите хлебари по света.

Събитието ще се проведе в професионалната среда на кулинарния институт на ул. Оборище 13а, на 11 февруари от 9 часа. Хлябът с жив квас е познат като лечебен и здравословен. Благоприятен е за консумация от хора с алергия към глутен, язви, заболявания на щитовидната жлеза и др. Процесът по ферментация отнема близо 20 часа.За демонстрацията са заявили участие над 20 души от Варна и региона, които са настоящи хлебари, любители на здравословното хранене и студенти с интерес към кулинарията.Родината на хляба с жив квас е Египет и се твърди, че е с история над 5 години. Според международни изследвания хлябът с жив квас е полезен за различни заболявания. Съдържащите се в кваса лактобацили и гъбични микроорганизми, разграждат протеина "глутен“, намиращ се в брашното, на съставните му части – аминокиселини. Продуктите с квас след това могат да бъдат консумирани от пациенти страдащи от алергия към глутен, без да причиняват странични ефекти.