Пак плъзна салмонела в детска градина

Правят изследвания на децата в групите и на персонала

Дете от филиала към ЦДГ "Александър Сергеевич Пушкин" е заболяло от салмонелоза, научи Varnautre.bg. То е почувствало неразположение миналия петък вечерта. Направени му са изследвания и пробите са дали положителен резултат.

Предстои да бъдат изследвани и останалите деца във филиала, с които малчуганът е имал контакт, както и персоналът, каза директорката на детската градина Дора Михова. Тя уточни, че във филиала има три групи деца. Ще бъдат изследвани и членовете на семейството на заболялото дете.

То е консумирало храна и на други места, информира още директорката. Тя посочи, че храната, която се консумира в детската градина и филиала, се приготвя на място при много строг контрол.

Болното дете е отстранено от детската градина и ще бъде върнато едва когато има отрицателен резултат, каза д-р Янка Драганова, началник на Отдел "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция. За случая е уведомена Областната дирекция по безопасност на храните, за да се извърши проверка в кухненския блок на забавачницата.

Припомняме, че в средата на миналата година в три варненски детски градини - в кварталите "Владиславово" и "Левски" и в село Кичево бе регистриран бум на салмонелоза. Тогава се оказа, че епидемията в една от градините е причинена от деца, които са били лекувани от остри вирусни инфекции, а впоследствие не са изследвани за чревно-заразно носителство.

В една от градините учителка се оказа заразоносител, а в тази в Кичево болестта тръгна от служители на кетъринг фирма, които са били носители на бактерията.