Огнеборец от Дългопол стана Пожарникар на годината

Животът

09-02-2016, 16:37

Снимка:

МВР

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Миналата година под ръководството на гл. инспектор Валентин Николов са извършени многобройни спасителни операции при наводненията в Дългопол

Началникът на Районна служба "Противопожарна безопасност и защита на населението" – Дългопол към варненската пожарна - главен инспектор Валентин Николов е комплексен победител в 21-я национален конкурс "Пожарникар на годината". Церемонията по награждаването се проведе днес в Централния военен клуб в София, като победителите получиха отличията си от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

През февруари 2015 г. под ръководството на гл. инспектор Валентин Николов са извършени многобройни спасителни операции при наводненията на територията на община Дългопол. Той лично участва в евакуацията на седем болни и трудно подвижни хора от наводнените 65 домакинства. Създава и координира временен център за настаняване до оттегляне на високите води. По негова инициатива и под негово ръководство са евакуирани и спасени 135 човека от селата Величково и Цонево, които са били застрашени от високи приливни води, изпуснати от язовир Цонево.

В рамките на церемонията бяха отличени още 12 пожарникари, представители на местната и изпълнителна власт и доброволци. Традиционният конкурс "Пожарникар на годината" има за цел да покаже съвременното лице и да утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия. Той се организира и провежда в четири раздела. Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият, според категорията на служителите, е за работещите в направление "Пожарогасителна и спасителна дейност". Третият - за служители от направление "Контролна дейност". Четвъртият обхваща направление "Превенция". От няколко години неизменно в рамките на конкурса се присъждат награди и в категорията "Отличени" – за партньори, представители на изпълнителната и местната власт, общественици, доброволци.