Таксиметрови водачи искат 1,25 лева минимална цена за км

Предложението ще се гледа на следващото заседание на ресорната комисия

Минималната цена за таксиметрови услуги във Варна да стане 1,25 лева. Това предложение е депозирал до транспортната комисия към Общинския съвет председателят на независимия транспортен синдикат "Авто 94" Димчо Иванов. В момента прагът е 0,60 лева, след като миналата година местният парламент намали тарифата. След поевтиняването на горивата, някои от компаниите в града намалиха тарифите си, което пък предизвика протести и таксиметрова война.

Иванов предлага на вниманието на съветниците от комисията по транспорт примерна методология за установяване на себестийността на таксиметровата услуга, според която разходите само за винетка, застраховка "Гражданска отговорност", застраховка "Автокаско", за метанова уредба и за лизинг на автомобила, са в порядъка на 9200 лева за година.

Заедно с разходите към държавни учреждения и останалите разходи надхвърлят 19 300 лева. Синдикалистът е изчислил, че при средна скорост от 20 км/час, за осем часов работен ден таксиметров водач навърта 160 километра на ден. При годишни разходи от над 19 300 лева, то дневният възлиза на около 70 лева, изчислява председателят на "Авто 94".

При 100 пълни километра, цената за километър излиза по 0,70 лева. Като се вземе предвид разхода за гориво и минимална печалба от 15%, то минималназа за превоз трябва да е 1,25 лева, заключава синдикалистът. Предложението ще се гледа на следващото заседание на транспортната комисия, което е насрочено за 10 февруари.