Блокадата по гръцката граница продължава, километрични опашки и днес

Новините

08-02-2016, 10:11

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проблемът продължава вече трета седмица

Блокадата на българо-гръцката граница продължава и днес. Очаква се след 10 часа още тази сутрин гръцките фермери да подновят протестите си и да затворят напълно граничните пунктове към южната ни съседка. В момента Култата е отворена за леки коли, бусове и автобуси. Камиони обаче не се пропускат. До 10 часа напълно отворен е ГКПП Илинден, съобщава БТВ.

Недоволните земеделци пуснаха движението вчера следобед. Вечерта обаче отново затвориха пътя. Днес блокадата продължава, а опашката от камиони от над 10 километра остава. Проблемът продължава вече трета седмица. Гръцките фермери не са доволни от орязаните субсидии за земеделие и политиката на рестрикции на правителството на премиера Алексис Ципрас.

Междувременно вчера международните превозвачи обвиниха институциите в България за липсата на адекватна реакция при създалата се ситуация по границата ни с Гърция Въпреки частичното пропускане на тежкотоварни автомобили на граничния пункт "Кулата-Промахон" колоната от чакащи на наша територия камиони беше над 6 километра.
От няколко дни нашите шофьори настояват за промяна на пропускателния режим с оглед извънредната ситуация. Според тях повечето от проверките на гишетата са излишни и удължават обработката на камионите до 15 минути. Това обяснява и ежедневните опашки от чакащи камиони на наша територия.

Служителите на "Гранична полиция" потвърдиха, че при създадените форсмажорни обстоятелства е имало как преминаването на камионите да бъде облекчено. Кантарите, които са изградени в зоната за проверка и контрол, създават ежедневни тапи от камиони, признаха те.

От Асоциацията на международните превозвачи заявиха, че ще настояват за компенсации заради блокадата по границата, но по-малките собственици на транспортни фирми не вярват, че това ще има ефект.