Страната е пред грипна епидемия, пазете се от тежки усложнения

Когато става въпрос за деца, трябва да се търси незабавно лекарска помощ

"Не подценявайте грипа. Има 2-3% от пациентите, при които могат да настъпят тежки усложнения". Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от Нова тв.

Той подчерта, че когато става въпрос за деца, трябва да се търси незабавно лекарска помощ, и призова родителите, чиито деца имат грипни симптоми, да предприемат превантивни мерки, за да не се разпространява заболяването.
"Действително в Стара Загора бяха достигнати епидемични нива. Има още няколко области, които са с над средната заболеваемост за страната", поясни д-р Кунчев. Особено застрашени са хората между 15 и 30 години, бременните и хората с наднормено тегло, заради спецификата на водещия вирус.

С диагноза остри респираторни заболявания във Варна са регистрирани 478 случая за изминалата седмица. Най-много са потърпевшите от 5 до 14 години - 137 пациенти, както и от 30 до 64 години - 129. С грип са постъпили за лечение в Инфекциозната клиника на МБАЛ "Св. Марина" 6 души, а с усложнения от ОРЗ близо 40 са с остър бронхит и с пневмонии.